ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe bez mąki

Czekoladowe bez mąki

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód
250g gorzkiej czekolady
125g masła
6 jajek
175g cukru
masa
1 opakowanie serka mascarpone
400g śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
kakao (do posypania)
Sposób przygotowania
Spód
Krok 1
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofali, dodać masło i mieszać do rozpuszczenia i uzyskania gładkiej masy.
Krok 2
4 białka ubić na sztywno, dodawać powoli 100 g cukru i ubijać, aż powstanie lśniąca masa.
Krok 3
4 żółtka i 2 całe jajka utrzeć z 75 g cukru na biało, następnie dodać masę czekoladową i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć z ubitymi białkami i delikatnie wymieszać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 min. Po upieczeniu środek ciasta opadnie, a powstałą dziurę wypełnić masą.
Masa
Krok 4
Serek mascarpone utrzeć z łyżką cukru pudru. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i połączyć z serkiem. Wyłożyć na spód i pospać kakao.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/03/12810/czekoladowe-bez-maki