Wykonanie
Japońska zielona, sproszkowana
herbata matcha, to jeden z moich ulubionych japońskich składników do deserów. Lubię to, jaki
daje kolor (od lekko
pistacjowego po głęboką zieleń), jej głęboki smak i trawiasty zapach. Szczególnie dobrze komponuje się z
gorzką czekoladą. Zapraszam wszystkich na ciasto
czekoladowe bez
mąki z zielonym kremem przywołującym na myśl zieloną wiosenną łąkę.Ciemny spód:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy
boków tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.200 g
białej czekolady130 g
śmietany kremówki 30%130 g
mascarpone15-20 g zielonej
herbaty matcha
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją zieloną
herbatą matcha, dokładnie mieszamy, a
potem masę łączymy z kremówką. Na sam koniec dodajemy
mascarpone i dokładnie mieszamy. Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Kiedy jest gotowe wykałaczką albo patyczkiem robimy wzorki na jego wierzchu. Ciasto przechowujemy w lodówce.