Wykonanie
Święta już niedługo. Ja jak zwykle jestem w przysłowiowym lesie, do czego akurat w tym roku przyczyniła się klęska chorobowa. Na początek bożonarodzeniowej
serii przepisów przygotowałam coś dla tych, którzy nie przepadają za makowcemPrzepis na Ciasto
czekoladowe z kremem z
białej czekolady i
maku :Ciemny spód:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy boki tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.200 g
białej czekolady130-150 g
śmietany kremówki 30%130-150 g
mascarponemak (ilość zależna od upodobań)
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy
mascarpone i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy
mak. Mogą być to chrupiące ziarna lub ziarna namoczone wcześniej w wodzie i przemielone na masę. Ilość i forma
maku zależy od indywidualnych upodobań. Do mojego ciasta użyłam
maku prosto z
torebki. Kremową masę nakładamy na ostudzony spód (dodatkowo możemy posypać jeszcze
makiem po wierzchu) i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.