Wykonanie
Uwielbiam zapach pierników. Oczywiście nie może ich zabraknąć na święta nadają się na prezenty, a także ozdoby na choinkę. Piernik
daje ogromne możliwości kulinarne, tym razem ciasto będące wariacją na temat, bowiem akcent piernikowy ukrył się w kremowym nadzieniu na bazie
białej czekolady. Ostrzegam bardzo szybko znika z talerzyPrzepis na ciasto
czekoladowe z kremem piernikowym :Ciemny spód:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy
boków tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.200 g
białej czekolady130 g
śmietany kremówki 30%130 g
mascarpone2-3 łyżki
przyprawy do pierników100 g igieł
czekoladowychCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie łączymy ją z kremówką. Na sam koniec dodajemy
mascarpone i dokładnie mieszamy. Gładką masę nakładamy na ostudzony spód i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Igły
czekoladowe stawiamy obok źródła ciepła a następnie wystawiamy je na chwilę na dwór, w ten sposób otrzymamy siwy nalot przypominający szron (jest to wykrystalizowany tłuszcz
kakaowy). Przed pierwszym krojeniem posypujemy ciasto igłami czekoladowymi. Ciasto trzymamy w lodówce.