Wykonanie
Ciasta
czekoladowe się nie nudzą. To zrobiłam na Wielkanoc, ale idealnie nadaje się też na inne okazje. Podczas świąt podbiło ono
serca gości i w ekspresowym tempie zniknęło ze stołu. Czy może być lepsza rekomendacja?Ciemny spód:100 g
gorzkiej czekolady100 g
cukru80 g
masła4
jajkaBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy z
cukrem.
Czekoladę rozpuszczamy z
masłem. Do tej masy dodajemy
żółtka i mieszamy. Na koniec mieszamy wszystko z ubitymi
białkami. Masę przelewamy do formy (moja miała 26 cm) i pieczemy przez 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spód możemy przygotować na dwa sposoby. Pierwszy polega na tym, że smarujemy
boków tortownicy
masłem. Zapobiegnie to przyleganiu ciasta i na koniec będziemy
mieć ciasto dwuwarstwowe o równych warstwach. W drugim sposobie rezygnujemy ze smarowania
boków masłem. Ciasto przyklei się do formy i stygnąc opadnie tworząc ładne zagłębienie na krem z
białej czekolady. Przed zdjęciem tortownicy będzie je trzeba oddzielić nożem, ale ta wersja jest znacznie łatwiejsza do porcjowania.
Mus czekoladowy:250 g
śmietany kremówki 30%100 g
mascarpone100 g
gorzkiej czekolady10 g
cukru100-130 g
wafelków w
czekoladziekilka
jajek lub kulek
czekoladowychŚmietanę ubijamy z
cukrem po czym dodajemy
mascarpone i ponownie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, następnie łączymy ją z ubitą
śmietaną. Mus wykładamy na ostudzone ciasto.
Wafelki kroimy drobno i posypujemy nimi wierzch ciasta. Na sam koniec ozdabiamy placek
jajkami czekoladowymi. Ciasto wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.