Wykonanie
Ciasto
czekoladowe to już klasyk i jednocześnie pewnik – zawsze sprawdza się niezależnie od okazji. Jeśli jednak chcesz zaskoczyć swoich gości, możesz zaserwować im ten standardowy wypiek w nieco innej odsłonie. Co powiesz na ciasto
czekoladowe z kremem karmelowym i orzechami? To prawdziwa poezja smaku – przekonaj się.Wiesz, z czego wynika fenomen klasycznego ciasta czekoladowego? To nie tylko zasługa jego przyjemnego smaku, ale również… prostoty wykonania. Za przykład niech posłuży brownie – przepis uwzględnia zaledwie kilka składników. Nieco więcej pracy będziesz
mieć w przypadku ciasta przekładanego kremem, ale doskonały smak wynagradza wszystko.Jako bazę do przygotowania ciasta
czekoladowego z kremem i
orzechami może posłużyć brownie. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego poradzisz sobie bez żadnego problemu.Niezbędne składniki:2 tabliczki
czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel200 g prawdziwego
masła½ szklanki
cukru pudru130 g
mąki pszennej3
jajka średniej wielkości.Poniżej przygotowanie ciasta krok po kroku.
Masło rozpuść w rondelku. Dodaj
czekoladę połamaną na kawałki.
Jajka zmiksuj z
cukrem – tak, by delikatnie się napuszyły.Do masy jajecznej dodaj
mąkę i przestygniętą masę
czekoladową.Całość wymieszaj – do połączenia się składników.Kwadratową formę (25×25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC.Piecz przez ok. 20-25 minut – patyczek może być mokry, jednak powinno odchodzić od niego ciasto.Odstaw do ostudzenia.Krem karmelowy – przepisPodstawą kremu jest karmel. Chociaż możesz skorzystać z gotowego produktu, warto pokusić się o samodzielne jego przygotowanie.Potrzebne składniki:200 g
cukru brązowego80 g
masła120 g
śmietany kremówki 36%.Jak postępować dalej?
Cukier umieść równomiernie na dużej patelni z grubym dnem.Karmelizuj
cukier ustawiając moc palnika na średni ogień.Gdy kryształki zaczną się roztapiać, delikatnie potrząsaj patelnią – nie mieszaj łyżką.Gdy
cukier uzyska złocistą barwę, dodaj
masło i energicznie wymieszaj rózgą.Zdejmij patelnię z palnika i wlewaj kremówkę cienką strużką – jednocześnie mieszając.Mieszaj składniki cały czas, aby uzyskać jednolity sos.Przelej do miseczki i odstaw do zgęstnienia.Składniki na krem karmelowy:500 g
serka mascarpone500 g
śmietany kremówki 36%4 łyżki karmelu.Sposób postępowania:
Serek przełóż do miski i krótko zmiksuj.Dodaj kremówkę i miksuj dalej – do uzyskania sztywnego kremu.Dodaj karmel i miksuj powoli – do połączenia składników.Ciasto
czekoladowe z kremem karmelowym – sposób przekładaniaOstudzone brownie przekrój na dwie części. Jedną zostaw na blacie i jej wierzch wysmaruj grubą warstwą kremu karmelowego. Przykryj drugą częścią ciasta i wierzch udekoruj pozostałym kremem. Posyp rozdrobnionymi
orzechami, np. laskowymi, włoskimi,
nerkowcami lub
migdałami.Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/brownie-z-solonym-karmelem-i-sezamkami/