Wykonanie
Składniki:*na ciasto- 100g
mąki pszennej- 1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia- 4 łyżki
kakao- 100g
cukru- 4
jajka- 50g startej
gorzkiej czekolady*na krem- 250g
serka mascarpone- 2 łyżki
cukru pudru- 50ml
śmietany 30%*na polewę- 100g
gorzkiej czekolady- 30g
masła*dodatkowo- 250g
malin + do ozdobySposób przygotowania:1.
Białka ubijamy na sztywno pod koniec wsypując
cukier. Następnie stopniowo dodajemy
żółtka, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Później delikatnie mieszamy z
czekoladą. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 28x35cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach.2. Gorące ciasto wykładamy na bawełnianą ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy (razem z ściereczką) wzdłuż dłuższego
boku, pozostawiamy do wystudzenia.3.
Serek miksujemy z
cukrem pudrem i
śmietaną. Wystudzone ciasto rozwijamy (jeśli ciasto trudno oddzielić można podsypać odrobiną
cukru pudru) smarujemy
serkiem, posypujemy
malinami i zawijamy roladę, wkładamy do lodówki na kilka godzin.4.
Czekoladę z
masłem rozpuszczamy w łaźni
wodnej, smarujemy roladę, ozdabiamy
malinami i
miętą, wkładamy do lodówki, by polewa zastygła.Inspiracja: przystole