Wykonanie
Ten sernik jest fenomenalny, zjadasz pierwszy kęs i zakochujesz się od razu. Ja tak miałam, kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, zrobiony przez Gosię ze Smaków Alzacji na jedno z naszych blogerskich spotkań. Sama zrobiłam go już co najmniej kilka
razy, modyfikując za każdym razem spód sernika. Każde wydanie smakowało równie dobrze. Usłyszałam raz słowa, które zapamiętam długo: "to było najlepsze ciasto jakie
jadłam w życiu". Koniec tego chwalenia się... Przedstawiam ostateczną wersję tego sernika- na
biszkoptowym spodzie.
Składniki:
Biszkoptowy spód :Piekę
biszkopt z podanych składników, przecinam go na dwie części i jedną taką część używam do sernika.3
jajka3 łyżki
mąki pszennej3 łyżki ziemniaczanej6 łyżek
cukru1/4 łyżeczki proszkuodrobina
kakaoNajpierw miksujemy
jajka z
cukrem, dodajemy sypkie składniki i po połączeniu pieczemy w temperaturze 180 stopni zaledwie chwilę. Używam tortownicy 21 cm.Masa serowa:500 g
serka mascarpone, w temperaturze pokojowej3/4 szklanki
cukru pudru300 ml
śmietany kremówki, schłodzonej300 g
gorzkiej czekolady400 - 500 g świeżych
malinSerek mascarpone mieszamy z
cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. W tym czasie roztapiamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, WAŻNE by do naczynia z
wodą nie dostała się ani kropla
wody, wtedy
czekolada twardnieje i niewiele da się z nią zrobić. Gdy
czekolada lekko ostygnie dodajemy ją do
mascarpone, dokładnie mieszając (łyżką). Jeśli
mascarpone jest w temperaturze pokojowej, dodawana
czekolada nie będzie gwałtownie twardnieć, wtedy łatwo się
miesza masę i nie powstają w niej grudki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy czekoladowej, mieszając delikatnie łyżką.Teraz jest kilka wersji dodawania
malin: można je wrzucić do masy (kilka zostawić na przybranie), a można je ułożyć na
biszkopcie.Ja wybieram tę drugą.
Biszkopt układam na tortownicy 23-24 cm, na
biszkopcie układam warstwę
malin.Masę
serową wykładamy na spód z
malinami, wyrównujemy i ozdabiamy resztą
malin. Wkładamy do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).Smacznego!