ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWY SERNIK MASCARPONE Z MALINAMI.

CZEKOLADOWY SERNIK MASCARPONE Z MALINAMI.

nazwa

Wykonanie

Ten sernik jest fenomenalny, zjadasz pierwszy kęs i zakochujesz się od razu. Ja tak miałam, kiedy spróbowałam go po raz pierwszy, zrobiony przez Gosię ze Smaków Alzacji na jedno z naszych blogerskich spotkań. Sama zrobiłam go już co najmniej kilka razy, modyfikując za każdym razem spód sernika. Każde wydanie smakowało równie dobrze. Usłyszałam raz słowa, które zapamiętam długo: "to było najlepsze ciasto jakie jadłam w życiu". Koniec tego chwalenia się... Przedstawiam ostateczną wersję tego sernika- na biszkoptowym spodzie.
Składniki:
Biszkoptowy spód :
Piekę biszkopt z podanych składników, przecinam go na dwie części i jedną taką część używam do sernika.
3 jajka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki ziemniaczanej
6 łyżek cukru
1/4 łyżeczki proszku
odrobina kakao
Najpierw miksujemy jajka z cukrem, dodajemy sypkie składniki i po połączeniu pieczemy w temperaturze 180 stopni zaledwie chwilę. Używam tortownicy 21 cm.
Masa serowa:
500 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru pudru
300 ml śmietany kremówki, schłodzonej
300 g gorzkiej czekolady
400 - 500 g świeżych malin
Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem, dokładnie, by nie było grudek. W tym czasie roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, WAŻNE by do naczynia z wodą nie dostała się ani kropla wody, wtedy czekolada twardnieje i niewiele da się z nią zrobić. Gdy czekolada lekko ostygnie dodajemy ją do mascarpone, dokładnie mieszając (łyżką). Jeśli mascarpone jest w temperaturze pokojowej, dodawana czekolada nie będzie gwałtownie twardnieć, wtedy łatwo się miesza masę i nie powstają w niej grudki.
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy do masy czekoladowej, mieszając delikatnie łyżką.
Teraz jest kilka wersji dodawania malin: można je wrzucić do masy (kilka zostawić na przybranie), a można je ułożyć na biszkopcie.
Ja wybieram tę drugą. Biszkopt układam na tortownicy 23-24 cm, na biszkopcie układam warstwę malin.
Masę serową wykładamy na spód z malinami, wyrównujemy i ozdabiamy resztą malin. Wkładamy do lodówki do stężenia (około 6 godzin lub całą noc).
Smacznego!
Źródło:http://www.patisonwkuchni.pl/2013/09/czekoladowy-sernik-mascarpone-z-malinami.html