Wykonanie
Po dłuższej przerwie chciałam Was powitać wyjątkowo pysznym
czekoladowym sernikiem na zimno z
malinami. Aksamitny, rozpływający się w ustach, pełen
czekolady (aż 350 g !!!)... chyba nie muszę Was dłużej zachęcać?:) Sernik jest bardzo prosty w przygotowaniu, składa się tylko z kilku składników, ale efekt jest wspaniały... Według mnie to jeden z najlepszych serników
czekoladowych jakie
jadłam... Nie musicie obawiać się, ze będzie za słodki, dodatek
malin doskonale równoważy cały smak. Bardzo polecam!SKŁADNIKI na spód
ciasteczkowy:220 g pełnoziarnistych
ciastek Digestive (lub zwykłych
herbatników)90 g roztopionego
masła1 czubata łyżka ciemnego
kakaoSKŁADNIKI na masę
serową:500 g
serka mascarpone250 g kremowego
serka śmietankowego z wiaderka (użyłam Delfiko, do kupienia np. w Netto)200 ml
śmietany kremówki 36%3/4 szklanki
cukru pudru200 g
gorzkiej czekolady150 g
mlecznej czekoladyDODATKOWO do nadziania i dekoracji:300 g
malin (użyłam mrożonych)ciemne
kakao do posypaniaWYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:Dno tortownicy o średnicy 20-21 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka połam i zmiel w malakserze na drobny piasek.Dodaj do nich roztopione
masło i dokładnie wymieszaj.Przygotowanymi
ciastkami wyłoż dno tortownicy i dobrze ugnieć, alby nie było nierówności.Wsadź tortownicę ze
spodem ciasteczkowym do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:
Czekoladę gorzką i
mleczną połam na kawałki i roztop w kąpieli
wodnej (miskę z
czekoladą umieść nad garnkiem z gotującą się
wodą). Uważaj, żeby do
czekolady nie dostała się ani kropla
wody.Roztopioną
czekoladę pozostaw do ostygnięcia.
Mascarpone przełóż do miski i dokładnie wymieszaj z przesianym
cukrem pudrem.Bardzo powoli, łyżka po łyżce, dodaj do
mascarpone roztopioną
czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Śmietanę kremówkę ubij w osobnym naczyniu.Następnie dodaj ją delikatnie do
mascarpone wraz z kremowym
serkiem śmietankowym. Ostrożnie, ale dokładnie wymieszaj wszystko łyżką lub mikserem na najniższych obrotach (ja użyłam miksera do końcowego mieszania).SKŁADANIE:Wyjmij tortownicę z lodówki. Na
ciasteczkowy spód przełóż połowę serowej masy czekoladowej.Wyłóż na nią połowę (150 g)
malin, nie odmrażaj ich wcześniej, będą się lepiej trzymały.Na
maliny połóż pozostałą część masy serowej.Sernik wstaw na 12 godzin (najlepiej na cała noc) do lodówki.Gotowy sernik posyp ciemnym
kakao i udekoruj pozostałymi mrożonymi
malinami. Smacznego!