ßßß Cookit - przepis na Czekoladowa chmura

Czekoladowa chmura

nazwa

Wykonanie

Czekoladowa chmura to słynne bezmączne ciasto czekoladowe z kremem. Doskonałe połączenie wilgotnego, intensywnie czekoladowego spodu z delikatnością bitej śmietany i mascarpone. Wierzcie lub nie, ale TO ciasto się rozpływa w ustach...
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 dużych jajek
175 g drobnego cukru do wypieków
otarta skórka z 1 pomarańczy
2 łyżki likieru Cointreau
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
W garnuszku podgrzać masło, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na jasną, puszystą masę, która więcej niż podwoi swoją objętość. Do masy dodawać powoli sos czekoladowy, cały czas wolno ubijając, następnie skórkę z pomarańczy i likier.
W drugim naczyniu ubić na sztywną pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do momentu popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się, tworząc miejsce na krem.
Wystudzić.
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 serka mascarpone, schłodzonego
1 łyżka likieru pomarańczowego
3 łyżki cukru pudru
kakao do oprószenia
Śmietanę kremówkę i serek mascarpone umieścić z misie miksera i ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder i likier.
Gotowy krem wyłożyć na wystudzone ciasto, oprószyć kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :-).
Przepis Nigelli Lawson.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowa-chmura