ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowa chmura

Ciasto czekoladowa chmura

nazwa

Wykonanie

Była sobotnia, samotna noc - taka jakie lubię najbardziej:) Księżyc wkradał się bezczelnie przez okna.
Po wieczornym joggingu wraz z psem i dzikami odczuwałam pewien dziwny wewnętrzny niepokój (na pewno dziki go spotęgowały - sprint mam przećwiczony:)) ).
Taki dziwny stan ogarnia mnie czasami i wtedy wiem, że stanie się coś nie dobrego.
Aby odpędzić złe myśli zaczęłam kopać w przepisach - w ręce wpadła mi książka Nigelli Lawson "Nigella gryzie". Tu znalazłam przepis, który jeszcze nie był przeze mnie próbowany a wiele o nim czytałam. I w ten sposób moje myśli skupiły się na czarach w kuchni:) Stworzyłam swoją "czekoladową chmurę":)
Ciasto to jest aksamitne, lekkie, mega czekoladowe, rozpływa się w ustach. Jest po prostu pyszne i poprawia nastrój po przykrych sytuacjach.
Zapraszam po przepis:)
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
125 g masła
6 jajek
175 g cukru
starta skórka z pomarańczy (niekoniecznie)
2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)
Na wierzch:
500 ml śmietany kremówki
kilka kropel ekstraktu z wanilii
1 łyżka likieru (niekoniecznie)
kakao do posypania
serek mascarpone (250 g)
3 łyżki cukru pudru
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofali lub kąpieli wodnej, wymieszać, delikatnie ochłodzić. 2 całe jajka i 4 żółtka ubić z 75 g cukru na puszystą masę. Do masy dodawać powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając, skórkę z pomarańczy i likier. W innej misce ubić na pianę 4 pozostałe białka z resztą cukru. Pianę dodawać po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszać (najlepiej robotem na małych obrotach). Wylać na dno tortownicy i piec około 45 minut do popękania i wyrośnięcia ciasta. Po upieczeniu ciasto stygnąc zapada się.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, można dodać likier. Wyłożyć na ostudzone ciasto, posypać kakao. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Poniżej zdjęcia przepisu z książki
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/11/ciasto-czekoladowa-chmura.html