Wykonanie
Składniki na spód100 g
herbatników50 g rozpuszczonego
masłaSkładniki na masę
twarogową:500 g
twarogu z wiaderka250 ml
śmietanki kremówki 30%1 szklanka (250 ml) drobnego
cukru do wypieków1
cukier z prawdziwą
wanilią2
jajka1 tabliczka rozpuszczonej
gorzkiej czekolady min. 70%
kakao2 łyżki
kakao2 łyżki
mąki pszennejSkładniki na krem
mascarpone:250 g
mascarpone100 ml
śmietanki kremówki 30%1/3 szklanki
cukru pudru1
cukier z prawdziwą
waniliąPoziom trudności 3 . 5/5Przygotowanie:I. Spód
Herbatniki pokruszyć i wymieszać z roztopionym
masłem. Równomiernie wyłożyć na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.II.
TwarógJajka utrzeć z
cukrem i
cukrem waniliowym na puch. Dodać
twaróg i
śmietankę i dokładnie zmiksować. Następnie dodać
mąkę i
kakao i również zmiksować. Na koniec dodajemy rozpuszczoną
gorzką czekoladę i miksujemy, jednak nie zbyt długo.Masę
serową wylać na spód.Sernik najlepiej upiec w kąpieli
wodnej. W tym celu owinąć tortownicę folią aluminiową, dwukrotnie (położyć na środku kawałka folii i zawinąć boki, tak żeby uszczelnić formę). Forma musi być szczelna.Tak przygotowaną tortownicę wstawić do większej blaszki (nie musi być okrągła) i zalać do połowy wysokości tortownicy wrzącą
wodą.Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50-60 minut w 150 stopniach.Można piec również w tradycyjny sposób, ale jest większe ryzyko, że sernik wyjdzie bardziej wysuszony.III. Krem
mascarponeGdy sernik wystygnie, przygotować krem. Wszystkie składniki dokładnie ubijać, aż powstanie gęsty krem. Krem wyłożyć na wierzch sernika. Pokroić
truskawki w plastry i udekorować.Smacznego!