ßßß Cookit - przepis na Pierożki szpinakowe

Pierożki szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 - 6 porcji
Szpinakowe ciasto pierogowe:
100 g mąki pszennej* + do podsypania
100 g szpinaku
około 1/3 szklanki zimnej wody (lub tyle ile zabierze mąka)
Farsz:
250 g szpinaku
150 g sera ricotta
35 g tartego Parmezanu
1/2 jajka
szczypta tartej gałki muszkatołowej
odrobina soli morskiej (niekoniecznie) i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
oliwa czosnkowa: 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra virgine wymieszana z posiekanym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem
tarty Parmezan
* najlepsza do pierogów jest Mąka Poznańska, typ 500, np. "Puszysta Mąka Poznańska" Lubelli.
Przygotowanie
Szpinakowe ciasto pierogowe:
Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i dokładnie osuszyć. Włożyć na patelnię i mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty, aż zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody i drobniutko posiekać.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szpinak i wymieszać ręką. Zrobić wgłębienie i stopniowo wlewać w nie wodę, zagarniając mąkę wraz ze szpinakiem do środka. Połączyć składniki i uformować kulę. Ciasto wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 5 - 10 minut. Przykryć ściereczką i zostawić na około 15 minut, aby odpoczęło.
Farsz:
Szpinak opłukać, oderwać twarde łodyżki i dokładnie osuszyć. Włożyć na patelnię i mieszając smażyć przez około 1 - 2 minuty, aż zwiędnie. Dokładnie odcisnąć z wody i drobniutko posiekać. Wymieszać z ricottą, tartym Parmezanem, połową jajka. Doprawić gałką muszkatołową, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uszka:
Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Wycinać kółka małą szklanką, nakładać po łyżeczce nadzienia. Zlepiać brzegi, formując pierożki. Połączyć dwa końce pierożka w "pierścień", a następnie wywinąć na zewnątrz wystający rożek ciasta.
Uszka ugotować, wrzucając je partiami do wrzącej i osolonej wody. Gotować przez około 0,5 - 1 minutę, od czasu wypłynięcia pierożków na powierzchnię.
Podawać z oliwą czosnkową i tartym Parmezanem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/szpinak/uszka_szpinakowe/przepis.html