Wykonanie
Korzystając z tego, że nie dane mi było dzisiaj dłużej pospać, mam dla Was świetny przepis na obiad lub przekąskę. Farsz możecie wykorzystać również do pierogów jeśli nie macie maszynki do
makaronu. Podstawowy przepis na
makaron znajdziecie TUTAJ a idealne ciasto na pierogi TUTAJ . Tak więc zapraszam do lepienia pierogów lub kręcenia
makaronu a ja biorę
kawę w łapkę, książkę pod pachę i siadam wygodnie w fotelu;) A jak napada więcej śniegu to sobie bałwana na balkonie ulepię o! ;) Comk:*
Składniki ciasta
makaronowego:200 g
mąki typu 002
jajka wielkości Młyżeczka
soliłyżka
oliwySkładniki ciasta na pierogi:225 g
mąki pszennej180 ml ciepłej
wody1/2 łyżeczki
soliSkładniki farszu: na ok 26 sztuk250 g
ricotty100 g
szpinaku (może być mrożony)1/3 szklanki posiekanych
orzechów włoskichsporo
soli i
pieprzu do smakuSkładniki sosu:300 ml słodkiej
śmietanki 18%dwa duże ząbki
czosnku3 łyżki tartego
parmezanusól i
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron wyróbcie zgodnie z przepisem, do którego odsyłam Was we wstępie:)Jeśli używacie
świeżego szpinaku to najpierw go zblanszujcie we wrzącej wodzie przez 2 minuty po czym opłuczcie bardzo zimną
wodą i dokładnie odciśnijcie z
wody, żeby farsz był zwarty a nie płynny co zapobiegnie jego uciekaniu z ciasta. W przypadku
szpinaku mrożonego to jak już się rozmrozi również bardzo dokładnie go odciśnijcie ale już nie blanszujcie.Drobno posiekajcie
szpinak i wymieszajcie go z
ricottą i
orzechami. Doprawcie do smaku
solą i
pieprzem.Jeśli robicie ravioli to - używając maszynki do
makaronu - rozwałkujcie
makaronowe ciasto na poziomach od 1 do 9 a podpowiedź jak je "złożyć" znajdziecie w TYM
poście. Gotujcie w osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia na wierzch.Jeśli robicie pierogi to również we wstępie jest "odsyłacz" do posta o pierogach ruskich, gdzie opisałam jak je składać:) Z tym, że pierogów z tej ilości farszu wyjdzie mniej niż ravioli z uwagi na większą jego ilość na każdą sztukę.Sos: na głębokiej patelni podgrzewajcie
śmietankę z wyciśniętym
czosnkiem na średnim gazie aż zacznie gęstnieć. Doprawcie
solą,
pieprzem i
parmezanem, wymieszajcie i dołóżcie ravioli/pierogi aby się podgrzały. Wymieszajcie i podawajcie od razu.