Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu w kształcie muszli (około 12 muszli)1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo do serwowania4 - 5 łyżek tartego
Parmezanu + dodatkowo do serwowania2
czerwone papryki1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała
cebulka, pokrojona w kosteczkę1 ząbek
czosnku, pokrojony w plasterki2 - 3 dojrzałe, soczyste i świeże
pomidory lub 1/2
puszki pomidorów w sosie pomidorowym2 łyżki
octu balsamicznego (niekoniecznie)1/2 szklanki listków
bazylii + do dekoracji
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPrzygotowanie
Paprykę ułożyć na blaszce i piec przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W trakcie pieczenia
paprykę raz przewrócić. Ostudzić, obrać ze skórki i usunąć nasiona ze środka. Miąższ pokroić w kostkę.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, wymieszać z 1 łyżką
oliwy z oliwek extra virgin, ostudzić.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić
cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać
czosnek. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kosteczkę świeże
pomidory lub
pomidory z puszki. Wlać
ocet balsamiczny i gotować na małym ogniu przez około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną
bazylią oraz pokrojoną
papryką. Doprawić
solą oraz świeżo zmielonym
pieprzem.*Rozgrzać grill w piekarniku na wysoką moc, ewentualnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z
papryki i
pomidorów napełnić ugotowane muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym jedna obok drugiej. Skropić
oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4 - 5 łyżkami tartego
Parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż
ser się roztopi i lekko zrumieni.Podawać po 6 sztuk muszki na 1 porcję. Udekorować świeżą
bazylią, skropić dodatkową
oliwą z oliwek extra virgin i posypać
Parmezanem.* tak przygotowany sos
paprykowo -
pomidorowy jest już gotowy do podania, wystarczy wymieszać go z
makaronem.