Wykonanie
Składniki2 porcje100 g
makaronu w kształcie muszli1 łyżka
oliwy z oliwek extra virgin + do podania4 - 5 łyżek tartego
Parmezanu + do podaniaFarsz:1 łyżka
oliwy z oliwek1 mała
cabulka, pokrojona w kosteczkę1 ząbek
czosnku, pokrojony w plasterki1 średnia
cukinia, około 350 g2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/3 szklanki listków świeżej
szałwii + kilka do dekoracji1/2 łyżeczki
suszonego oreganosól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzPotrzebne będzie: małe naczynie żaroodporne do zapiekania, około 13 x 20 cmPrzygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawiając około 1/4 szklanki gotowanej
wody.
Makaron wraz z pozostałą
wodą włożyć z powrotem do garnka. Wymieszać z 1 łyżką
oliwy z oliwek extra virgin.
Makaron ostudzić. Płyn z dna garnka wlać na dno naczynia żaroodpornego.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić
cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać
czosnek. Przyciąć końce
cukinii i obieraczką do warzyw wycinać cienkie paski (tasiemki)
cukinii. Można też
cukinię pokroić cieniutko nożem.
Cukinię włożyć na patelnię z
cebulką, dodać
natkę pietruszki,
szałwię i
oregano. Dusić przez około 2 - 3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż
cukinią zwiędnie. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Rozgrzać grill w piekarniku na wysoką moc, ewentualnie nagrzać piekarnik do 200 stopni. Farszem z
cukinii napełnić ugotowane muszle i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Skropić
oliwą z oliwek extra virgin i posypać 4 - 5 łyżkami tartego
Parmezanu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać przez około 10 minut lub do czasu aż
ser się roztopi i lekko zrumieni.Podawać po 6 sztuk muszki na 1 porcję. Polać
sokami z dna naczynia, udekorować świeżą
szałwią, skropić dodatkową
oliwą z oliwek extra virgin oraz posypać
Parmezanem.WskazówkiMuszle można zapiekać w
sosie pomidorowym jak w tym przepisie .Danie można szybko i prosto uzupełnić o pokrojoną w kosteczkę i podsmażoną
pierś kurczaka .Sprawdzi się też
ser mozzarella lub pleśniowy,
ser kozi.W wersji wegetariańskiej mogą być świeże
pomidory pokrojone w kosteczkę.