Wykonanie
Składniki4 porcje14 muszli
makaronowych1/2
czerwonej papryki1/2
żółtej papryki1 cm plaster
cebuli1/2
cukinii1 kulka białej
mozzarelli100 g
sera koziego w roladce lub
sera feta2 pełne łyżki
mascarponeoliwa extra verginesól, świeżo zmielony
czarny pieprz,
suszone oregano5
pomidorków koktajlowych (opcjonalnie)
Sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów, pokrojonych i bez skórek (pelati)1 szklanka (250 ml)
sosu pomidorowego (przecieru, passaty)1 łyżeczka
suszonego oreganosól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1 łyżka
oliwy extra verginePrzygotowanie
Paprykę pokroić na kawałki,
cukinię w 1 cm plasterki. Doprawić
solą i grillować razem z
cebulą na patelni grillowej przez około pół godziny na małym ogniu. Warzywa trzeba grillować w 2 partiach, jedną partię po drugiej lub jednocześnie na 2 patelniach. Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.Warzywa pokroić na mniejsze kawałeczki, doprawić
solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, wymieszać z 2 łyżkami
oliwy extra vergine i 1 łyżeczką
suszonego oregano. Dodać
mozzarellę pokrojoną w kostkę,
ser kozi lub
fetę oraz
mascarpone.Przygotować
sos pomidorowy: wszystkie składniki umieścić w rondelku i gotować na małym ogniu przez około 1/2 godziny aż sos zgęstnieje.
Makaron ugotować al dente (około 13 minut) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki
oliwy. Odcedzić, dodać łyżeczkę
oliwy extra vergine i delikatnie wymieszać, odstawić.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Sos pomidorowy wlać do naczynia żaroodpornego. Ugotowane muszle nadziać farszem i włożyć w
sos pomidorowy, obłożyć połówkami
pomidorków koktajlowych i skropić
oliwą extra vergine. Piec przez 25 minut.