Wykonanie
Składniki na ciasto:1 torebka
suszonych drożdży ( 7 g )300 ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliZ tej porcji wychodzą 3 pizze o średnicy 25 - 30 cm. Ja jednak robiłam troszkę mniejsze i wyszły mi cztery.Przygotowanie ciasta:W miseczce wymieszałam
suszone drożdże,
wodę,
cukier i
oliwę z oliwek i odstawiałam na 5 minut. Do większej miski przesiałam
mąkę razem z
solą, dodałam rozczyn
drożdżowy i wyrobiłam ciasto ( trwało to 10 minut ). Ulepioną kulę z ciasta z wierzchu posmarowałam cienką warstwą
oliwy z oliwek, miskę przykryłam czystą ściereczką i odstawiłam na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ).
Sos pomidorowy:1 puszka
pomidorów w całości ( rozdrobnić blenderem, ale tak, żeby pozostały kawałki )2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżka
oliwy extra verginesólpieprzWszystkie składniki umieściłam w garnuszku i gotowałam przez około 15 minut na małym ogniu aż sos stał się gęsty.
Grillowane warzywa:
czerwona paprykażółta paprykacukiniaPaprykę pokroiłam na kawałki,
cukinię w plasterki. Oprószyłam
solą morską i na małym ogniu grillowałam na patelni grillowej przez 30 minut. Warzywa zmiękły i pokryły się ciemnymi paskami. Po zgrillowaniu doprawiłam je
solą,
pieprzem i wymieszałam z 1 łyżką
oliwy extra vergine.
Potrzebujemy również:białą
mozarellępomidorki koktajlowe
oliwę extra verginesól morską i świeżo zmielony
pieprzGdy ciasto wyrosło wyłożyłam je na blat i chwilkę powygniatałam. Wyczytałam w internecie, że takie ciasto można użyć od razu lub zawinąć w foliowy woreczek i włożyć do lodówki na maxymalnie 3 dni. W związku z tym ciasto zrobiłam dzień wcześniej ( jednak jest to dość pracochłonne, a wiadomo jak się większość dnia
spędza w pracy,
potem czasu brakuje ).Na posypanej
mąką stolnicy rozwałkowywałam moje placki do pizzy ( ja lubię cienkie ciasto ), delikatnie przekładałam je na blaszkę posmarowaną
oliwą, smarowałam
przecierem pomidorowym, na wierzch kładłam plasterki
mozzarelli, połówki
pomidorków koktajlowych i kawałki zgrillowanych warzyw. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piekłam 10 minut.Upieczone pizze posypałam świeżo zmielonym
pieprzem. Można również posypać
oregano i skropić
oliwą.
Zdjęć jest tym razem mało, gdyż pizza znikała szybciej, niż opada migawka w moim aparacie :))))))))))))))) ;).Źródło przepisu: Kwestia smaku .