Wykonanie
Składniki3 pizze o średnicy 25 - 30 cm:Ciasto:1 torebeczka
suszonych drożdży (7 g) lub 25 g świeżych300 ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia500 g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliSos pomidorowy:1 szklanka
koncentratu pomidorowego z kartonika (puree, passata pomidorowa)2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzDodatki:2 kulki
mozzarelli, każda po 125 g, porwane na kawałki250 g małych
pomidorków z gałązki, pokrojonych na połówki1/2
cukinii pokrojonej na cieniutkie plasterki (obieraczką do warzyw)18 plasterków pikantnego
salami lub 9 plasterków
szynki parmeńskiejświeży
tymianekpapryka w proszku (lekko pikantna lub słodka)6 łyżek
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczeniaPrzygotowanieCiasto: Wymieszać
suszone drożdże,
wodę,
cukier,
oliwę z oliwek. Odstawić na 5 minut. Ze świeżych
drożdży przygotować rozczyn i odstawić do spienienia na 15 minut.
Mąkę przesiać na stolnicę razem z
solą, formując kopczyk. Zrobić wgłębienie w
mące, wlewać w nie stopniowo
wodę z
drożdżami, zagarniając jednocześnie
mąkę do środka. Stopniowo i powoli łączyć wszystkie składniki, na koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch posmarować cienką warstwą
oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości. *Ciasto wyjąć z miski, położyć na oprószonym
mąką blacie i wyrabiać przez około 2 - 3 minuty. Podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na placek o średnicy około 25 - 30 cm i grubości około 0,5 cm. Odstawić na około 10 minut na podsypanej
mąką powierzchni (na drewnianej
łopatce do zsuwania ciasta na kamień lub papierze do pieczenia).Przygotować dodatki do pizzy, zrobić
sos pomidorowy mieszając wszystkie składniki w miseczce. Wyjąć kratkę z piekarnika razem z rozgrzanym kamieniem lub blachę do pieczenia i zsunąć pierwszy krążek z ciasta (bez dodatków). Szybko rozsmarować 4 łyżki
sosu pomidorowego, dodać 1/3 część dodatków do pizzy:
mozzarellę,
pomidorki,
cukinię,
salami (bez
szynki parmeńskiej). Położyć gałązki
tymianku**, posypać
papryką w proszku i skropić
oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury i piec przez 8 minut. Na minutę przed końcem pieczenia pizzy, dodać
szynkę parmeńską. Powtórzyć z dwiema pozostałymi pizzami.Wskazówki* jeśli używamy kamienia do pieczenia pizzy, mniej więcej po 45 minutach wyrastania ciasta należy zacząć go nagrzewać. Na dolną półkę piekarnika wstawić kratkę do pieczenia a na niej położyć kamień. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę i nagrzewać kamień przez 40 minut. Jeśli pizze pieczemy na blasze do pieczenia, rozgrzewamy ją przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do maksymalnej temperatury.** można je dodać pod sam koniec pieczenia pizzy lub wsunąć pod resztę składników, aby za bardzo się nie zrumienił.