Wykonanie
Składniki (na 2 pizze o śr. ok 40 cm)spód:500 g
mąki pszennej2,5 łyżeczki suchych
drożdży instant3/4 łyżeczki
soli3/4 łyżeczki
cukru1 i 1/3 szklanki wodyw temperaturze pokojowej
sos pomidorowy:1 szklanka passaty pomidorowej,2 łyżeczki
suszonego oregano,2 łyżki
oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól, świeżo zmielony
czarny pieprzdodatki:2 kulki
mozzarelli, każda po 125 g0,5
cukinii4 plastry
bakłażana0,5
papryki (kolor dowolny lub mix)6
pieczarek1 mała
czerwona cebulaoliwa z oliwekDo miski przesiewamy
mąkę, mieszamy z
drożdżami,
solą i
cukrem. Wlewamy
wodę i mieszamy ręką przez około 30 sekund, tylko do momentu połączenia się składników. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny, aż ciasto podwoi swiją objętość.Ciasto wykładamy na podsypaną
mąką stolnicę lub blat. Formujemy kulę (ciasto może być dość rzadkie) i dzielimy ją na 2 części. Dwie części ciasta Kładziemy od siebie na w odstępie około 10 cm, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 250 C. Każdą z 2 blach smarujemy około 4 łyżkami
oliwy z oliwek. Wykładamy pierwszą część ciasta na jednej z blaszek i rozciągamy je palcami po całej powierzchni, formując placek. Czynność powtarzamy zresztą ciasta na drugiej blasze.Na placek nakładamy sos i układami dodatki: najpierw porwany rękami na kawałki
ser mozarella.
Bakłażana kroimy w 0,5 cm plastry. Posypujemy
solą, odstawić na 15 minut.
Cukinię kroimy obieraczką do warzyw na cieniutkie plasterki. Umyte
pieczarki kroimy na plasterki,
cebulę w cieniutkie piórka.Tak przygotowane pizze wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut, aż do zrumienienia
boków.