Wykonanie
Kiedy
Kasia pokazała przepis na stromboli, wiedziałam, że muszę je zrobić. Lekko zmodyfikowałam farsz i ograniczyłam
sól. Przepis cytuję za
KasiąStromboli300 g
mąki pszennej1/2 opakowania suchych
drożdży1 pełna łyżeczka
soli morskiej (dałam mniej)2 łyżki
oliwy z oliwek + trochę do posmarowaniaok. 175 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
cukru60 g włoskiego
salami lub
szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki (dałam
szynkę)1
cukinia, pokrojona w cienkie krążki i zgrillowanagarść czarnych
oliwek pokrojonych w plasterki150 g
mozzarelli, pokrojonej w kostkęgrillowana
czerwona papryka pokrojona w paski20 g świeżych listków
bazylii lub łyżeczka suszonej(dałam
tymianek i
oregano)gruboziarnista
morska sól, świeżo zmielony
czarny pieprzMąkę przesiać, połączyć z
drożdżami,
cukrem. Dodać
oliwę i stopniowo dolewać
wody, zagniatając ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zagniatać jeszcze kilka minut, uformować kulę, natłuścić czystą miskę, włożyć ciasto, posmarować jego powierzchnię
oliwą, przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.Ponownie zagnieść ciasto przez 2 minuty i znów odstawić do wyrośnięcia na 10-30 minut. Piekarnik nagrzać do 210°C.Rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry
szynki, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami
cukinii, kawałkami
papryki,
serem,
oliwkami. Posypać
ziołami,
solą i
pieprzem.
Założyć ściśle wolne brzegi krótszych
boków do środka, następnie zaczynając od dolnego, dłuższego
boku zwijać
struclę, jak makowiec. Ułożyć złączeniem do dołu. Ciasto gęsto ponakłuwać drewnianym patykiem do szaszłyków, starając się nie przebić najniższej warstwy. Posmarować powierzchnię stromboli
oliwą, posypać lekko
solą morską.
Wstawić do nagrzanego piekarnika, na środkowy ruszt. Piec przez 30-35 minut, do zrumienienia. Gdyby w trakcie za bardzo się przypiekał, zmniejszyć temperaturę do 180°C. (z termoobiegiem 25-30 minut)Po upieczeniu wyłożyć na kratkę i po 10 minutach kroić.