Wykonanie
Pizza jest absolutnie przepyszna i jak to określił, mój przyzwyczajony do eksperymentów kulinarnych mąż: taka inna i
dziwna, ale w tym pozytywnym słowa znaczeniu.Zdecydowanie za mało rozwałkowałam ciasto i przez to bardzo mi urósł (wałek został w Polsce, a butelka
wody mineralnej to jednak nie to samo). Proponuję więc zrobić go dużo większego (mój miał ok. 30 cm ).Lista zakupów:ciasto:180 ml ciepłej
wody1 opakowanie suchych
drożdży ( 7 g )350 g
mąki pszennejłyżka
oliwy z oliwekłyżka
miodu lipowego
sól morskafarsz:roladka
koziego sera (ok. 50 g)150 ml
miodu lipowego10-12
pomidorków cherrygarść listków świeżej
bazylii (do posypania po upieczeniu)łyżka listków świeżego
oreganołyżeczka suszonego
tymiankusól morska gruboziarnista
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 15 min. Do miski wsypać przesianą
mąkę, zrobić wgłębienie. Wlać
drożdże,
oliwę,
miód i ok. pół łyżeczki
soli. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, ułożyć na blasze. Wierzch skropić
oliwą z oliwek. Ułożyć plasterki
koziego sera i połówki
pomidorków. Posypać świeżym
oregano i
tymiankiem. Oprószyć
solą.Piec w 250 st. ok. 14 min.Po wyjęciu pizzę polać
miodem (podałam osobno) i posypać listkami
bazylii.Zainspirował mnie przepis z Twojego Stylu (nr 2/ 2012).
Smacznego życzy
oliwek :)