Wykonanie
Mój ulubiony rodzaj
chleba –
chleb z
ziołami i innymi dodatkami smakowymi. Przepis pochodzi z książki .
Składniki :(2 bochenki)300 ml krojonych
pomidorów z puszki,20 g
drożdży,600-700 ml
mąki pszennej,pół pęczka
bazylii, posiekanej,50 ml
oliwy z oliwek,10 g
soli morskiej,ok. 100 ml czarnych
oliwek według uznania, pokrojonych,3-4
suszone pomidory z zalewy, pokrojone,
oliwa z oliwek do posmarowania.Wykonanie :Wymieszać
pomidory z puszki z
drożdżami i połową
mąki, odstawić na godzinę, by zaczęły fermentować. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki oprócz
oliwek i
suszonych pomidorów. Wyrabiać ciasto długo i dokładnie, dodać do ciasta
oliwki i
suszone pomidory. Posmarować odrobiną
oliwy i odstawić na 30 minut, by odpoczęło. Z cista uformować 2 okrągłe bochenki, położyć na natłuszczonej blasze i pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości. Podczas wyrastania kilkakrotnie smarować
chleb oliwą.
Chleb naciąć na krzyż, włożyć do piekarnika i piec przez 20 minut. Po upieczeniu studzić na metalowej kratce.