ßßß Cookit - przepis na Focaccia z pomidorkami i oliwkami

Focaccia z pomidorkami i oliwkami

nazwa

Wykonanie

Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa. Taka jakby pizza, ale bez sera i pasty pomidorowej, za to z solą morską, ziołami, oliwą i apetycznymi dodatkami takimi jak pomidory czy oliwki. W mojej focacci w roli głównej wystąpiły pomidorki koktajlowe i czarne oliwki.
Składniki:
20 g drożdży
2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy + 1 łyżka do posmarowania blachy
0,8 kg mąki
łyżeczka soli
po 1/2 łyżeczki rozmarynu, bazylii i oregano
kilka pomidorków koktajlowych
kilkanaście czarnych oliwek
sól morska
Rozprowadzamy drożdże w niewielkiej ilości wody. Następnie dolewamy pozostałą wodę, wsypujemy mąkę, sól i przyprawy. Zagniatamy ciasto, aby odchodziło od brzegów miski. Na samym końcu dodajemy oliwę z oliwek.
Ciasto układamy na blasze wysmarowanej oliwą i rozgniatamy na powierzchni całej blachy. Na wierzchu układamy oliwki i pokrojone na połówki lub w ćwiartki pomidorki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200° C.
Upieczoną focaccię posypujemy solą morską. Można ją jeść na ciepło lub zimno. Doskonale smakuje jako starter przed posiłkiem a także jako śniadanie czy kolacja. Włosi jedzą ją jako antipasti. Jest doskonała z odrobiną oliwy i białym winem.
Smacznego!
oraz akcji Bogusi „Kuchnie Świata…od kuchni”.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/11/04/focaccia-z-pomidorkami-i-oliwkami