ßßß Cookit - przepis na CALZONE

CALZONE

nazwa

Wykonanie

Pizza w kształcie pieroga, czyli :
CALZONE
Składniki (dla 2 osób): na ciasto:
25 dag mąki pszennej,
2 dag drożdży,
100 ml letniej wody,
1 łyżka oliwy z oliwek,
cukier,
sól. na nadzienie:
20 dag dobrej szynki,
1 puszka kukurydzy,
15 dag mozarelli,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
bazylia.
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w szklance rozpuszczamy drożdże z cukrem i wodą. Następnie wlewamy je do mąki, dodajemy oliwę i sól. Wyrabiamy, aż będzie miękkie. Formujemy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt mniej więcej okręgu. Połowę smarujemy koncentratem pomidorowym wymieszanym wcześniej z ok 2 łyżkami wody. Nakładamy szynkę, kukurydzę i posypujemy posiekaną bazylią i startym (na grubych oczkach tarki) serem.
Na koniec zawijamy pieroga i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 160 stopni, aż do zrumienienia.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/02/calzone-pierog.html