Wykonanie
Pizza w kształcie pieroga, czyli :CALZONESkładniki (dla 2 osób): na ciasto:25 dag
mąki pszennej,2 dag
drożdży,100 ml letniej
wody,1 łyżka
oliwy z oliwek,
cukier,
sól. na nadzienie:20 dag dobrej
szynki,1 puszka
kukurydzy,15 dag
mozarelli,2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego,
bazylia.Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski, w szklance rozpuszczamy
drożdże z
cukrem i
wodą. Następnie wlewamy je do
mąki, dodajemy
oliwę i
sól. Wyrabiamy, aż będzie miękkie. Formujemy w kulkę, przykrywamy ręcznikiem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt mniej więcej okręgu. Połowę smarujemy
koncentratem pomidorowym wymieszanym wcześniej z ok 2 łyżkami
wody. Nakładamy
szynkę,
kukurydzę i posypujemy posiekaną
bazylią i startym (na grubych oczkach tarki)
serem.
Na koniec zawijamy pieroga i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. pół godziny w temperaturze 160 stopni, aż do zrumienienia.
Smacznego!