ßßß
Cookit - przepis na Muszle nadziewane tuńczykiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Muszle nadziewane tuńczykiem
Składniki
Sos pomidorowy
Makaron
Tuńczyk w oleju
Ser mozarella
Oliwki
Cebula
Pomidor
Rukola
Oliwa extra vergine
Sól
Pieprz czarny
Wykonanie
Składniki4 porcje400 ml
sosu pomidorowego
(z tego przepisu lub tego)14 muszelek
makaronowych
(o długości 4 cm)120 g
tuńczyka w oleju
1 kulka białej
mozzarelli
w zalewie14 mały czarnych
oliwek
1/4 małej
cebuli
6
pomidorków
koktajlowychgarstka
rukoli
oliwa extra vergine
do skropienia
sól
i świeżo zmielony
czarny pieprz
PrzygotowanieUgotować
sos pomidorowy
.
Makaron
wrzucić na wrzątek i ugotować al dente, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 st. C .
Tuńczyka
wyjąć z zalewy i wyłożyć na talerz, obok położyć pokrojoną w kostkę
mozzarellę
,
oliwki
i
cebulkę
pokrojoną w piórka.
Sos pomidorowy
wylać do formy żaroodpornej (np. około 15 x 20 cm). Muszelki nadziewać kawałkiem
mozzarelli
,
tuńczyka
,
oliwką
i
cebulką
(kłaść ją na wierzchu). Układać obok siebie, następnie obłożyć połówkami
pomidorków
i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut, włączyć funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez 5 minut.Posypać
rukolą
, skropić
oliwą
i doprawić
solą
i świeżo zmielonym
pieprzem
.
Źródło:
http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/muszle_makaronowe_tunczyk_mozzarella/przepis.html
Przepisy powiązane
Tarta z tuńczykiem, pomidorkami i oliwkami
Pizza z tuńczykiem, ajwarem, oliwkami i cebulą
Muszle nadziewane grillowanymi warzywami i mozzarellą
Zapiekanka z tuńczykiem
Conchiglie rigate piccanti
Składniki powiązane (0)