ßßß Cookit - przepis na Muszle nadziewane tuńczykiem

Muszle nadziewane tuńczykiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
400 ml sosu pomidorowego (z tego przepisu lub tego)
14 muszelek makaronowych (o długości 4 cm)
120 g tuńczyka w oleju
1 kulka białej mozzarelli w zalewie
14 mały czarnych oliwek
1/4 małej cebuli
6 pomidorków koktajlowych
garstka rukoli
oliwa extra vergine do skropienia
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Ugotować sos pomidorowy. Makaron wrzucić na wrzątek i ugotować al dente, odcedzić. Piekarnik nagrzać do 200 st. C .
Tuńczyka wyjąć z zalewy i wyłożyć na talerz, obok położyć pokrojoną w kostkę mozzarellę, oliwki i cebulkę pokrojoną w piórka.
Sos pomidorowy wylać do formy żaroodpornej (np. około 15 x 20 cm). Muszelki nadziewać kawałkiem mozzarelli, tuńczyka, oliwką i cebulką (kłaść ją na wierzchu). Układać obok siebie, następnie obłożyć połówkami pomidorków i wstawić do piekarnika. Zapiekać przez około 15 minut, włączyć funkcję grilla i zapiekać jeszcze przez 5 minut.
Posypać rukolą, skropić oliwą i doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makaron_muszle/muszle_makaronowe_tunczyk_mozzarella/przepis.html