Wykonanie
Składniki
Tarta o śr. 24 cmokoło 170 g
ciasta francuskiego, schłodzonegookoło 4 łyżek
sosu pomidorowego (np. z tego przepisu)2 łyżki odsączonego
tuńczyka w olejukilka czarnych
oliwekkawałeczek
cebuli2 łyżki tartej
mozzarelli w kulce3
pomidorki koktajlowe
rukolaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 200 stopni C . Przygotować większą blachę do pieczenia. Miejsce, w którym będzie leżała
tarta posmarować
oliwą aby ciasto nie przywarło.Przygotować składniki: ugotować
sos pomidorowy, zetrzeć
mozzarellę, odsączyć
tuńczyka, większe
oliwki przekroić na połówki,
cebulę pokroić na piórka,
pomidorki przekroić na połówki.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki tuż przed pieczeniem. Wyciąć kółko z rozwałkowanego ciasta, np. za pomocą tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto położyć na blaszce w miejscu posmarowanym
oliwą.Na cieście położyć nieco mniejszą tortownicę np. o średnicy 18 cm i włożyć do niej obciążenie np.
jabłka,
suchą fasolę itp. lub inne obciążenie. W ten sposób podczas pieczenia podniesie się sam brzeg ciasta. Najlepiej pomiędzy ciasto a mniejszą formę włożyć krążek z papieru do pieczenia, zapobiegnie to przyklejeniu mniejszej formy z obciążeniem do
ciasta francuskiego.Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut. Następnie zdjąć formę z obciążeniem i wstawić z powrotem do piekarnika na około 5 minut. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180 stopni C.Ułożyć dodatki na cieście: posmarować
sosem pomidorowym, ułożyć kawałki
tuńczyka,
oliwki,
cebulę, startą
mozzarellę i przekrojone
pomidorki koktajlowe. Doprawić
solą i
pieprzem, wstawić do piekarnika na około 7 minut do czasu aż
ser się rozpuści. Posypać
rukolą.