Składniki na 2-3 porcje:1 cebula średniej wielkości60 g oliwek czarnych bez pestek1 czerwona papryczka chili80 g suszonych pomidorów w oliwie3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych250 g wieprzowiny np. schabu bez kości1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym200 g makaronu muszelki średniej wielkościsólSposób przygotowania:Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić (każdą na 4 części).Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać na bardzo drobno. Mięso umyć pod bieżąca wodą a następnie zmielić w maszynce. Pomidory odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę wraz z oliwkami oraz szczyptą soli i smażyć od czasu do czas mieszając za pomocą drewnianej łopatki.Dodać posiekaną na drobno papryczkę chili, suszone pomidory oraz zmieloną wieprzowinę i delikatnie obsmażyć (około 7 minut), co pewien czas mieszając.Wlać pomidory z sosem pomidorowym, rozdrobnić za pomocą łopatki i gotować pod przykryciem przez 15 minut, co pewien czas mieszając.Makaron ugotować w garnku w osolonej wodzie al dente, odcedzić i przełożyć potem do tego samego garnka, następnie wlać sos i mieszać na małym ogniu aż do wymieszania się składników.Podawać bez posypywania serem.