ßßß Cookit - przepis na Conchiglie rigate piccanti

Conchiglie rigate piccanti

nazwa

Wykonanie

Składniki na 2-3 porcje:
1 cebula średniej wielkości
60 g oliwek czarnych bez pestek
1 czerwona papryczka chili
80 g suszonych pomidorów w oliwie
3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
250 g wieprzowiny np. schabu bez kości
1 puszka pomidorów całych w sosie pomidorowym
200 g makaronu muszelki średniej wielkości
sól
Sposób przygotowania:
Cebulę oczyścić i posiekać na drobno. Oliwki odsączyć z zalewy i pokroić (każdą na 4 części).
Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać na bardzo drobno. Mięso umyć pod bieżąca wodą a następnie zmielić w maszynce. Pomidory odsączyć z zalewy i posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać olej na średnim ogniu, wrzucić cebulę wraz z oliwkami oraz szczyptą soli i smażyć od czasu do czas mieszając za pomocą drewnianej łopatki.
Dodać posiekaną na drobno papryczkę chili, suszone pomidory oraz zmieloną wieprzowinę i delikatnie obsmażyć (około 7 minut), co pewien czas mieszając.
Wlać pomidory z sosem pomidorowym, rozdrobnić za pomocą łopatki i gotować pod przykryciem przez 15 minut, co pewien czas mieszając.
Makaron ugotować w garnku w osolonej wodzie al dente, odcedzić i przełożyć potem do tego samego garnka, następnie wlać sos i mieszać na małym ogniu aż do wymieszania się składników.
Podawać bez posypywania serem.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_conchiglie-rigate-piccanti.html