Wykonanie
Składniki4 - 5 pizzy śr. 25 cm:Ciasto:300 g
mąki pszennej np. chlebowej, uniwersalnej, do wypieków
drożdżowych lub luksusowej + 3 łyżki do rozczynu100 g
mąki pszennej krupczatki + do podsypania (lub
mąki pszennej jak powyżej)1 łyżeczka
soli250 ml
wody40 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy extra vergineDodatki:
sos pomidorowy250 g (2 kulki)
mozzarelli1/2
cebuli (np. czosnkowej)4 łyżki ajwaru*140 g
tuńczyka w oleju20 czarnych
oliwekopcjonalnie:
rukola i
sól morska w płatkach (u mnie czarna)PrzygotowanieObyd wie
mąki przesiać do dużej miski dodać
sól, wymieszać. Podgrzać
wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać
drożdże,
cukier i 3 łyżki
mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut (po tym czasie rozczyn powinien się spienić, jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych
drożdży, być może
woda była za gorąca lub za zimna. Aby
woda nie ostygła, naczynie z rozczynem można wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą).Do miski z
mąką wlewać rozczyn z
drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać
oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.W międzyczasie przygotować
sos pomidorowy i inne dodatki:
mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją
solą,
cebulę pokroić na cienkie półplasterki,
oliwki odsączyć,
tuńczyka wraz z 1 łyżką
oliwy przełożyć do miseczki. Można składniki rozdzielić od razu na 4 lub 5 części i umieścić je na 4 lub 5 talerzach (na każdym po trochu
mozzarelli,
tuńczyka... itd).W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut).Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 4 - 5 części. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać
mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną
mąką lub na drewnianą
łopatkę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po
łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami.Rozsmarować około 3 łyżki
sosu pomidorowego, rozłożyć 2 łyżki tartej
mozzarelli, 1 łyżkę ajwaru, 5
oliwek, troszkę
tuńczyka i szczyptę
cebuli. Pizzę piec przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. Na 2 minuty przed końcem pieczenia położyć na pizzy około 2 dodatkowe łyżki
mozzarelli. Pizzę podważyć drewnianą
łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, jeśli chcemy, możemy posypać
rukolą i
płatkami soli morskiej. Powtórzyć z resztą ciasta i upiec resztę pizzy.Wskazówki* ajvar/ajwar to pasta z pieczonej
papryki i
bakłażana, którą można zrobić domowym sposobem z tego przepisu lub kupić gotową w słoiku (sprzedaje ją np. firma Rolnik lub Podravka, najlepszą i oryginalną można kupić w sklepach z żywnością turecką, orientalną). Jeśli nie możemy jej zrobić lub dostać, możemy użyć zwykłej
czerwonej papryki, najlepiej pieczonej.