Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na pyszną foccacie z listkami
natki pietruszki i
czerwoną cebulką… do tego odrobina
oliwy i kolacja gotowa:)
Składniki na ciasto:300 g
mąki pszennej250 ml ciepłej
wody30 ml
oliwy extra vergine12 g świeżych
drożdży½ łyżeczki
cukru½ łyżeczki
soliDodatkowo:kilka gałązek
natki pietruszkikilka czarnych
oliwekpół małej
czerwonej cebulioliwa z oliwek extra vergine
sól morskaWykonanie:Do dużej miski rozkrusz
drożdże, dodaj
cukier i wlej trochę cieplej
wody, dodaje 2 łyżki
mąki. Składniki dokładnie wymieszaj, zaczyn powinien
mieć konsystencje gęstej
śmietany, w razie potrzeby dosyp
mąki lub dolej
wody. Odstaw zaczyn na 5-10 minut. Do zaczynu dosyp resztę
mąki, wlej ciepłą
wodę, dodaj
oliwę,
sól i wyrabiaj ciasto za pomocą drewnianej łyżki lub mikser z końcówką haka. Ciasto wyrabiaj do czasu aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30-40 minut. W tym czasie umyj
natkę pietruszki.
Cebulę obierz i pokrój w plasterki.Piekarnik nastaw na 200 st. C.Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj
oliwą. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę, rozłóż je równomiernie. Na wierzchu poukładaj listki
natki pietruszki,
cebulę i
oliwki. Całość
posól i
skrop oliwą. Wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, do czasu aż foccacia ładnie się zarumieni. Foccacie podawaj z
oliwą i odrobiną
soli.Smacznego!