Wykonanie
Focaccia - nazwa trudna ale wykonanie proste. To nic innego jak rodzaj
ciasta drożdżowego podobnego jak w pizzy, ale do focaccia nie dodaje się
sosu pomidorowego i
sera. Pomysł na dzisiejszą propozycję urodził się z połączenia tego co miałam w lodówce i z książki "120 wypieków" Polecam baaardzo :)Składniki na ciasto:350g
maki pszennej25g
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwy (lub
oleju z puszki
szprotek)250ml letniej
wody50g zielonych lub czarnych wydrylowanych
oliwek przeciętych na pół
Drożdże rozetrzeć z
cukrem. Dodać odrobinę
maki i
wody. Odstawić na 10 minut. Po tym czasie dodać pozostałe składniki ciasta i dokładnie je wyrobić. Odstawić do naoliwionej miski pod przykryciem by podwoiło swoją objętość.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części a z każdej uformować okrągły placuszek. Położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika i palcami zrobić w nich po kilka wgłębień.Składniki na wierzch:2
czerwone cebule50g zielonych lub czarnych wydrylowanych
oliwek przeciętych na pół2 łyżki
oliwy (lub
oleju z puszki
szprotek)1 łyżeczka
soli morskiej gruboziarnistejpuszka
szprotek wędzonych w
olejurozmarynKażdy placuszek posmarować
oliwą. Ułożyć na nim pokrojoną w talarki
cebulę i połówki
oliwek. Ułożyć po kilka
szprotek. Całośc jeszcze raz polać
olejem i delikatnie posypać
solą morska i
rozmarynem. Odstawić na ok.15 minut do napuszenia. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w temp. 200 stopni do zarumienienia.Smacznego :)