Wykonanie
Fantastyczne
bagietki z cudownie chrupiącą skórką i jednocześnie wilgotnym i miękkim środkiem. Przepis znaleziony na Kwestii Smaku pochodzi z książki Jima Lahey'a " My bread ", autora metody pieczenia
chleba bez zagniatania ciasta. Ciasto w zasadzie robi się samo. Jeśli przygotujemy je sobie wieczorem, następnego dnia możemy się zabrać już za pieczenie. Polecam baaardzo :)Składniki:400g
mąki pszennej (najlepiej chlebowej typ 650)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka suchych
drożdży lub 15g świeżych300g chłodnej
wodyotręby do oprószenia
oliwa do posmarowania
sól morska gruboziarnista do oprószeniaDzień przed pieczeniem wieczorem wszystkie składniki krótko (!) ok 30 sekund wymieszać w misce i odstawić pod przykryciem na noc.Rano ciasto wyjąć z miski i przełożyć na stolnicę oprószoną
otrębami. Ciasto zwinąć do środka tworząc coś na kształt kuli. Na blacie rozłożyć ściereczkę oprószoną dokładnie
otrębami. Przełożyć na nią ciasto w taki sposób by łączenia znalazły się na spodzie. Ściereczkę przełożyć do kosza na
chleb, wierzch posypać
otrębami i przykryć wystającymi końcami ściereczki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 godz. Na ok 20 minut przed końcem wyrastania ciasta nagrzać piekarnik do 250 stopniPo tym czasie delikatnie ciasto przełożyć na stolnicę i przeciąć wzdłuż na 4 części tworząc pasy. Przenieść je delikatnie na naoliwioną blachę z wyposażenia piekarnika. Wierzch posmarować delikatnie
oliwą i oprószyć gruboziarnistą
solą morską. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp. 250 stopni. Smacznego :)