Wykonanie
Składniki4 pizze o śr. 25 cm:300 g
mąki pszennej100 g
mąki pszennej krupczatki + do podsypania1 łyżeczka
soli250 ml
wody40 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżki
oliwy extra vergineDodatki:
sos pomidorowy250 g (2 kulki)
mozzarelli1/2
cebuli (np. czerwonej lub czosnkowej)140 g
tuńczyka w oleju20 filecików
anchois4
jajkaOpcjonalnie:
czarne oliwki,
kapary,
rukola,
szczypiorekPrzygotowanieCiasto: Obydwie
mąki przesiać do dużej miski dodać
sól, wymieszać. Podgrzać
wodę w misce lub dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać
drożdże,
cukier i 3 łyżki
mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 10-15 minut (po tym czasie rozczyn powinien się mocno spienić, jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych
drożdży, być może
woda była za gorąca lub za zimna. Aby
woda nie ostygła, naczynie z rozczynem można wstawić do garnka z bardzo ciepłą
wodą).Do miski z
mąką wlewać rozczyn z
drożdży i jednocześnie mieszać drewnianą łyżką. Dodać
oliwę i zagnieść ciasto dłońmi formując kulę. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać je dłońmi przez około 10 minut, aż będzie gładkie, elastyczne oraz miękkie. Ciasto włożyć do miski, miskę przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. w pobliże grzejnika) na około 1 godzinę. Ciasto powinno trzykrotnie zwiększyć swoją objętość.W międzyczasie przygotować
sos pomidorowy i inne dodatki:
mozzarellę zetrzeć na tarce i doprawić ją
solą,
cebulę pokroić na cienkie półplasterki,
tuńczyka wraz z 1 łyżką
oliwy przełożyć do miseczki.
Jajka wbić do oddzielnych miseczek. Można składniki rozdzielić od razu na 4 części i umieścić je na 4 talerzach (na każdym po trochu
mozzarelli,
tuńczyka... itd).W połowie czasu wyrastania pizzy zacząć nagrzewać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jednocześnie nagrzewać kamień do pieczenia pizzy (położyć go na kratce piekarnika w środkowej części) lub blachę (kamień musi się nagrzewać przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku, blacha przez 15 minut).Wyjąć ciasto na stolnicę i powygniatać przez 1-2 minuty. Podzielić na 4 części. Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać
mąką krupczatką). Placek odłożyć na deskę oprószoną
mąką lub na drewnianą
łopatkę do zsuwania pizzy. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po
łopatce. Zsuwać ciasto na kamień lub blaszkę i układać składniki (w ilościach wymienionych w punkcie poniżej) przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Możemy też ułożyć składniki na placku położonym na desce i zsuwać całą pizzę razem z dodatkami.Rozsmarować 3 łyżki
sosu pomidorowego, rozłożyć 3-4 łyżki tartej
mozzarelli, 1/4 ilości
tuńczyka, po ok. 4 fileciki
anchois i szczyptę
cebuli. Pizzę piec przez około 8 - 10 minut lub do czasu aż boki i spód będą lekko zrumienione. W połowie pieczenia wylać na pizzę
jajko, najpierw
białko - starając się rozprowadzić je po jak największej powierzchni pizzy, na końcu
żółtko. Piec dalej, aż brzegi pizzy będą zrumienione,
białko będzie ścięte ale
żółtko pozostanie miękkie. Pizzę podważyć drewnianą
łopatką i przenieść na deskę do krojenia. Pokroić na porcje, jeśli chcemy, możemy posypać
szczypiorkiem. Powtórzyć z resztą ciasta i upiec kolejne pizze.WskazówkiPizzę na cienkim cieście można piec na rozgrzanym kamieniu lub na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika.Polecam również inną pizzę z
tuńczykiem.