Wykonanie
Polecam p rzepis na szybk ą zapiekank ę makaronow ą z
cukinii !
Cukinia to pyszne, lekkie warzywo. Z
pomidorami,
makaronem,
serem mozzarella, ś wie ż ymi zio ł ami,
oliw ą z
oliwek - tworzy proste połączenie oryginalnych smaków. To lekki obiad na lato albo przystawka do
ryby,
kurczaka ....***Przepis ten dedykuję mojej przyjaci ó łce z lat dzieciństwa, Majce, kt óra na pytanie o to, co by zjad ła, niezmiennie od lat odpowiada:
makaron z
cukinią!Przepis dnia: Zapiekanka z
makaronem,
cukini ą i
mozzarelląSk ładniki na 4 osoby :3-4 dojrzałe
pomidory malinowe lub gałązkowe3-4 średnie
cukinie280g penne rigatoni (grube rurki)1 duże op.
mozzarelli 250g1 łyżeczka
soli morskiej2 łyżeczki
suszonego oregano2-3 łyżki
oliwy z oliwek extra virginświeże listki
bazyliigałązka
pomidorków koktajlowych - do dekoracjistarty
parmezan do posypaniaPrzygotuj warzywa :
Cukinie op łucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki,
cukini ę przekr ój wzd łuż,
pokr ój na pó łplasterki o grubości 4-5mm.
Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę. Warzywa przeł ó ż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z marynatą (s ól,
oliwa,
oregano). Odstaw w marynacie na 10-15 min. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Warzywa wstaw do gor ącego piekarnika na 25-30 min., aż
cukinie się ładnie przyrumienią.Przygotuj
makaron :Nastaw garnek z wod ą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja al dente: gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Wymieszaj z upieczoną
cukinią, rozł ó ż na wierzchu plasterki
mozzarelli i zapiekaj całość kolejne 3-4 minuty. Udekoruj listkami
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.