Wykonanie
Makaron z grillowaną
cukinią i
mozzarellą czyli pyszna zapiekanka
makaron owa z plasterkami
cukinii i
serem. To pomysł na szybki obiad, lekkie danie z
makaronem i warzywami ....
Makaron z pieczonymi plasterkami
cukinii, to jedno z moich ulubionych dań kuchni włoskiej. Przed końcem zapiekania dodaję mini kuleczki
mozzzarelli, kt óre wzbogacaj ą smak potrawy i pięknie wyglądają na
stole.
Mozzarella to włoska specjalność, jeden z najpopularniejszych
ser ów w łoskich. Gotową zapiekankę z
makaronem i grillowaną
cukinią dekoruję świeżymi listkami
bazylii. W osobnym dzbanku podaję włoską
oliwę z oliwek, a w małej miseczce starty
parmezan. Kuchnia włoska jest lekka, idealna na wiosnę ........ o czym ciąg dalszy nastąpi.Przepis dnia:
Makaron z grillowan ą
cukinią i mozzarellineSk ładniki dla 4 osób:3-4 dojrza łe
pomidory malinowe lub gałązkowe280g penne rigatoni (grube rurki)1 op. mozzarelline (mini-kuleczki
mozzarelli)1 łyżeczka
soli morskiej1-2 łyżeczki
suszonego oreganoświeże listki
bazylii - do dekoracjitarty
parmezan do posypaniaPrzygotuj warzywa:
Cukinie op łucz, osusz papierem kuchennym, obieraczką do warzyw wytnij na sk órce dekoracyjne paseczki,
cukini ę przekr ój wzd łu ż,
pokr ój na pó łplasterki o grubości 4-5mm.
Pomidory sparz wrz
ątkiem, przelej zimną
wodą, obierz ze sk
órki, nast ępnie
pokr ój na do ść grubą kostkę.Warzywa prze ł ó ż do naczynia żaroodpornego i wymieszaj z marynatą (s ól,
oliwa,
oregano). Odstaw w marynacie na 10-15 min. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Warzywa wstaw do gor ącego piekarnika na 25-30 min., aż
cukinie się ładnie przyrumienią. Wymieszaj z ugotowanym
makaronem, rozł ó ż na wierzchu kuleczki
mozzarelli i zapiekaj całość kolejne kilka minut.Przygotuj
makaron:Nastaw garnek z wod ą i doprowadź do wrzenia. Delikatnie wrzuć
makaron. Jak się zacznie gotować, wsyp szczyptę
soli i zamieszaj, żeby się nie przykleił do dna. Wersja "al dente": gotuj 1-2 min. kr ócej, ni ż podano na opakowaniu. Podawaj gorący z grillowaną
cukinią i
mozzarellkami. Udekoruj listkami
bazylii. Osobno w miseczce podaj starty
parmezan.