Propozycja przekąski … krewetki smażone na oliwie z odrobiną bazylii … podawane z pikantnym sosem pomidorowym.Składniki:200 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)2 średnie ząbki czosnkukilka świeżych liści bazylii3 łyżki oliwy z oliwek extra verginesól morska do smakuSkładniki na sos pomidorowy:1 puszka pomidorów1 średniej wielkości cebula1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek extra verginegarść świeżych liści bazyliisól morska do smaku½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu½ świeżej papryczki chili (można dać mniej)Wykonanie:Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą.Przygotowujemy sos pomidorowy.Cebule obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie razem z pokrojoną papryczką chili. Dodajemy pomidory i wyciśnięty przez praską czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem dodajemy poszatkowane liście bazylii. Sos gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut.Krewetki obieramy z pancerzy (jeśli używamy nieoczyszczonych) odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Liście bazylii opłukujemy pod bieżąca wodą i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy i smażymy z drugiej strony również około minuty. Na końcu posypujemy drobno poszatkowaną bazylią. Krewetki podajemy z pikantnym sosem pomidorowym.Smacznego!