Wykonanie
Absolutnie przepyszna! Gotuję ją każdej zimy przynajmniej 2-3
razy i za każdym razem zachwyca mnie tak samo. Zresztą nie tylko mnie, bo pozostali autorzy tego bloga również ją uwielbiają.Niech Was nie przeraża ilość składników do wykonania tej zupy, bo jeśli już je zbierzecie to samo jej przygotowanie zajmuje naprawdę chwilę. Pachnąca, sycąca i zdrowa. Możecie podać ją samą albo w towarzystwie świeżej
bagietki. Obie wersje są tak samo smaczne.Potrzebujesz:20 surowych
krewetek,400 - 500 g
filetów ryby bez ości,1 łyżka
oliwy z oliwek,1 niewielka
cebula pokrojona w kosteczkę,2 drobno posiekane ząbki
czosnku,1 łyżeczka
płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej
chilli w proszku,1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku,1 puszka
pomidorów (400 g) bez skórek, w
sosie pomidorowym,1 łyżeczka suszonej
bazylii,300 ml gorącego
wywaru z warzyw,1 łyżka
soku z cytryny,4 - 5 łyżek drobnego
makaronu, np. muszelki,
sól morska i świeżo zmielony
pieprzWykonanie:Rozmrożone uprzednio
krewetki umyj, oderwij ogonki, usuń pancerze i głowy. Jeśli używasz dużych
krewetek natnij je nożem w najgrubszej części i delikatnie oprósz
solą.
Filety z ryby (rozmrożonej) opłucz i pokrój w 2-3 cm kostkę. Oprósz
solą.W garnku z grubym dnem rozgrzej łyżkę
oliwy, dodaj posiekaną
cebulę, a po minucie
czosnek. Smaż na małym ogniu około 3-4 minut. Dodaj
chilli,
słodką paprykę i smaż przez 1 minutę. Dodaj
pomidory w puszce - jeśli jest potrzeba rozgnieć je widelcem. Zagotuj, dodaj suszoną
bazylię, wlej
wywar i
sok z cytryny. Zagotuj, dodaj
krewetki,
rybę i
makaron.Delikatnie wymieszaj, przykryj pokrywą i gotuj przez około 8 - 10 minut na niewielkim ogniu. Po kilku minutach delikatnie zamieszaj zupę. Na koniec dopraw
solą i
pieprzem.
Smacznego!Przepis z moim i zmianami pochodzi ze strony www.kwestiasmaku.com