Wykonanie
Przepis na zupę
rybną, z dodatkiem
dorsza i
krewetek odkryła przede mną moja siostra. Jest wspaniała! Szybka, wyśmienita w smaku, żeby powiedzieć "dobra", to za mało, zupa jest po prostu piekielnie dobra! :) Zamiast dużych
krewetek można też użyć małych
krewetek koktajlowych. Przepis ze strony kwestiasmaku .Składniki, 4 sycące porcje:20 surowych
krewetek, bez pancerzy, głów i ogonków400 - 500 g
filetów ryby bez ości (najlepiej
dorsza)1 łyżka
oliwy z oliwek1 średnia
cebulka, pokrojona w kosteczkę2 ząbki
czosnku, drobno posiekane1 łyżeczka
płatków chilli lub 1/2 łyżeczki pikantnej
chili w proszku1 łyżeczka
słodkiej papryki w proszku1 puszka
pomidorów (400 g) bez skórek, w
sosie pomidorowym1 łyżeczka suszonej
bazylii4 - 5 łyżek
oliwy z pierwszego tłoczenia300 ml gorącego
bulionu jarzynowego, łagodnego*1 łyżka
sosu rybnego (niekoniecznie)sok z 1/2
cytryny4 - 5 łyżek drobnego
makaronu, np. gwiazdki
sól morska i świeżo zmielony
pieprz1 łyżka
masła*szybki
bulion: 2-3
marchewki, 1
pietruszka, kawałek
selera i
por albo
cebulę, najlepiej z dodatkiem kilku gałązek
natki pietruszki, gotować przez około pół godzinyDodatki (opcjonalnie): chrupiące
pieczywo do podaniaWykonanie:
Krewetki rozmrozić, umyć, oderwać ogonki i jeśli mają pancerze i głowy, usunąć je. Usunąć też przewód pokarmowy (jest to cienka, czarna nitka biegnąca wzdłuż grzbietu - zobacz tu na zdjęciu jak to się robi). Opłukać i osuszyć. Delikatnie oprószyć
solą.
Filety z dorsza opłukać, osuszyć, pesetą wyjąć ości, pokroić w 2 - 3 cm kostkę, oprószyć
solą.Na dużej patelni żeliwnej z pokrywą lub garnku z grubym dnem rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek, dodać posiekaną
cebulę, a po minucie
czosnek. Zeszklić, nie rumieniąc, na małym ogniu, przez około 4 minuty.Dodać
chili,
słodką paprykę i smażyć przez 1 minutę. Dodać
pomidory w puszce, rozgnieść je widelcem.Całość zagotować, dodać suszoną
bazylię,
oliwę z pierwszego tłoczenia. Wlać
bulion,
sos rybny (jeśli dajemy) i
sok z cytryny. Zagotować, dodać
krewetki,
dorsza,
makaron.Delikatnie wymieszać (tak by nie uszkodzić kawałków
ryby), przykryć pokrywką i gotować na niezbyt dużym ogniu przez około 8 - 10 minut, aż
krewetki,
ryba i
makaron będą ugotowane. W trakcie gotowania delikatnie zamieszać. Doprawić
solą i
pieprzem, dodać
masło.
PODOBAŁ CI SIĘ PRZEPIS? POLUB GO LUB UDOSTĘPNIJ ZNAJOMYMBądź na bieżąco, polub stronę na fb