Wykonanie
Bardzo prosta
sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A sezon na
pomidory trwa (i trwa mać!) więc korzystajcie.Składniki
ricotta, 100 g
oliwa ekstra vergine
oregano suszoneciabatta, 60 g
sól morskaświeża
bazylia, garść
czosnek, 1 mały ząbekzielone
chili, ok. 2 cmczerwony
ocet winny, 1 łyżkaświeżo mielony
czarny pieprzkolorowe
pomidorki koktajlowe, 350 gSposób przygotowania
Ricottę przełożyć na blaszkę, skropić
oliwą i posypać
oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20 minut.Ciabatę porwać na małe kawałki, skropić
oliwą i przyprawić
solą. Położyć obok
ricotty i piec wszystko razem jeszcze 10 minut. Po czym wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Bazylię,
czosnek, zielone
chili,
ocet,
sól i
pieprz zmiksować z 3 łyżkami
oliwy. W razie potrzeby dolać więcej.
Pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Posypać grzankami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną
ricottę i listki
bazylii.Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.