ßßß Cookit - przepis na Sałatka z kolorowymi pomidorkami, pieczoną ricottą i grzankami

Sałatka z kolorowymi pomidorkami, pieczoną ricottą i grzankami

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta sałatka, która sprawdzi się jako szybka kolacja (porcja dla jednej osoby) lub przystawka. Wtedy składników wystarczy dla dwóch osób. Kolorowo i pysznie. A sezon na pomidory trwa (i trwa mać!) więc korzystajcie.
Składniki
ricotta, 100 g
oliwa ekstra vergine
oregano suszone
ciabatta, 60 g
sól morska
świeża bazylia, garść
czosnek, 1 mały ząbek
zielone chili, ok. 2 cm
czerwony ocet winny, 1 łyżka
świeżo mielony czarny pieprz
kolorowe pomidorki koktajlowe, 350 g
Sposób przygotowania
Ricottę przełożyć na blaszkę, skropić oliwą i posypać oregano. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na funkcji góra-dół przez 20 minut.
Ciabatę porwać na małe kawałki, skropić oliwą i przyprawić solą. Położyć obok ricotty i piec wszystko razem jeszcze 10 minut. Po czym wyciągnąć i odstawić do wystudzenia.
Bazylię, czosnek, zielone chili, ocet, sól i pieprz zmiksować z 3 łyżkami oliwy. W razie potrzeby dolać więcej.
Pomidory pokroić w plastry lub ćwiartki. Posypać grzankami i polać sosem. Na wierzchu ułożyć pokruszoną ricottę i listki bazylii.
Przepis pochodzi z czasopisma „Jamie”.
Źródło:http://buszujacawkuchni.pl/salatka-z-kolorowymi-pomidorkami-pieczona-ricotta-i-grzankami