Wykonanie
Pin It
Roladki z grillowanego
bakłażana są doskonałym dodatkiem do
mięsnych dań przygotowanych na grillu. Możemy je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane ani czasochłonne, a fajnie urozmaicą nasze menu. Ilość papryczki, którą dodacie do pasty
ziołowej jest zależna od tego jak
ostrą papryczkę kupicie. Moja była malutka i ostra jak czort.
Czas przygotowania: 30 minutSkładniki:1 duży
bakłażan1 opakowanie
serka śmietankowego1-2 łyżki
jogurtu greckiego1 ząbek
czosnku1/2 małej
papryczki chili1 łyżeczka
suszonego oregano1 łyżeczka suszonej
bazyliipomidorki koktajlowegarstka świeżych liści
bazyliioliwa z oliweksól morskaWykonanie:
Bakłażana kroimy na cienkie plastry, ja kroję go na maszynce do
chleba. Malujemy go z obydwu stron
oliwą z oliwek, solimy i grillujemy ma rozgrzanym grillu z obydwu stron, aż będzie miękki. Odkładamy na bok.
Czosnek obieramy z łupiny, z papryczki usuwamy nasionka. Ząbek
czosnku bardzo drobniutko siekamy, to samo robimy z
papryczką chili. W miseczce mieszamy
serek śmietankowy,
jogurt,
czosnek, papryczkę, odrobinę
oliwy i
przyprawy. Listki
bazylii drobno siekamy.
Pomidorki kroimy na pół. Każdy plaster
bakłażana smarujemy
serkiem ziołowym, posypujemy
bazylią i układamy
pomidorki. Zwijamy z ciasny rulon i układamy na talerzu. Przed podaniem delikatnie skrapiamy
oliwą i posypujemy świeżą
bazylią.