Wykonanie
Przepis na
makaron z sosem ze świeżych
pomidor ów. Uwielbiam dania z
makaronem! To zawsze dobry pomysł na szybki obiad, lekkie, pełne smaku danie wywodzące się z kuchni włoskiej.
Makaron z
pomidorami możesz podać na obiad jako danie gł ówne lub jako dodatek do
ryby lub
kurczaka. Do da ń z
makaronu najlepiej pasują lekkie
wina i dojrzałe
sery ....Kiedy kroję pachnące
pomidory, które dojrzewały po ciepłym słońcem na południu Europy, m arz ę o
podr ó ży do Włoch, o wakacjach. A na razie
siedzę w kuchni przy
stole,
piję kawę z ulubionej filiżanki i zapisuję przepis na sos z
pomidorów, żeby nie umknął ....Sk ładniki (na 4 osoby):6 dojrza łych
pomidor ów + 280g penne rigatoni (grube rurki)1 łyżeczka
soli morskiej, 1-2 łyżeczki
suszonego oregano2 łyżki
oliwy z oliwek, świeże listki
bazylii do dekoracji, tarty
parmezanPrzygotuj sos z pieczonych
pomidorów :
Pomidory sparz wrz
ątkiem i wł ó ż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 250 °C.
Pomidory wstaw do gor ącego piekarnika na 10-15 min. Równocześnie odważ i ugotuj
makaron . Upieczone
pomidory prze ł ó ż do durszlaka i przelej zimną
wodą. Następnie obierz ze sk
órki, przekrój na po ł ówki, usu ń pestki,
pokr ój w grub ą kostkę.
Skrop oliwą, posyp
ziołami i
solą i zmiksuj. Sos podgrzewaj krótko, starając się nie doprowadzić do wrzenia. Następnie wymieszaj go z ugotowanym
makaronem, udekoruj listkami
bazylii i posyp tartym
parmezanem. Polecam!