ßßß Cookit - przepis na Cukinia po raz drugi :-)

Cukinia po raz drugi :-)

nazwa

Wykonanie

Placuszki z utartej cukinii
Inspiracja z bloga http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/placki_z_cukinii/przepis.html
Dzień jak każdy ale za to jaki inspirujący! jak zwykle w wolny dzień chciałoby się zrobić wszystko więc mimo tego, że miałam odpoczywać znowu siedzę w kuchni i coś gotuję...zapewne jeden z domowników zapyta "a mięska nie ma?" a ja odpowiem tradycyjnie "dziś warzywka"...tak w ogóle to ostatnio byłam ogromnie zaskoczona bo męska strona zażyczyła sobie tydzień bez mięsny więc aż się odwróciłam usłyszawszy te słowa! no to do dzieła pomyślałam i co? i tyle z tego było, ze kiedy placki zawitały na talerzu usłyszałam ze ździwieniem "a co to?"
Składniki:
30 g mąki pszennej
sól i pieprz
1 jajko
2 łyżki mleka
1 cukinia (około 300 g)
oliwa z oliwek do smażenia
Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 mała cabulka, pokrojona w kosteczkę
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym
2 łyżki octu balsamicznego
1/2 szklanki listków bazylii (niekoniecznie)
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
:
Mąkę przesiać d o miski, wymieszać ze szczyptą soli, a następnie z roztrzepanym jajkiem. Stopniowo wlewać mleko, ciągle mieszając rózgą, aż ciasto będzie gładkie. Wymieszać z cukinią, startą na tarce o grubych oczkach. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.Rozgrzać patelnię z 1 łyżką oliwy z oliwek. Nakładać po łyżce masy i smażyć placuszki z jednej strony na średnio małym ogniu, przez około 2 - 3 minuty. Gdy będą ładnie zrumienione, przewrócić je na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1 - 2 minuty. Smażyć kolejną partię podobnie jak powyżej. Podawać z sosem pomidorowym lub tzatzikami. Jako samodzielna przekąska lub dodatek do dań głównych.
Sos pomidorowy:
Na patelni rozgrza ć 1 łyżkę oliwy z oliwek i na małym ogniu zeszklić cebulkę, nie rumieniąc, pod koniec dodać czosnek. Dodać pomidory z puszki, ocet balsamiczny. Gotować na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z posiekaną bazylią (niekoniecznie).
Dodaję ten przepis do akcji
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/04/cukinia-po-raz-drugi.html