Wykonanie
Sezon na
cukinię w pełni, dlatego przyszedł czas na pyszne placki z
cukinii. Pierwszy raz
jadłam je z dodatkiem
sosu pomidorowego i wyszły niesamowite. Idealne. Najlepsze :) Wybaczcie mi zdjęcie, placki robiłam tuż przed wyjściem do pracy, bardzo się spieszyłam...a jak już wróciłam, to ich nie było :)
Potrzebujemy (dla 2-3 osób):1
cukinię (średniej wielkości)1/2 szklankę
mleka3 łyżki
mąki (czubate)szczyptę
soli2 łyżki posiekanej
cebuliCukinię kroimy na pół wzdłuż i wyjmujemy miąższ z pestkami (tylko tą miękką część). Resztę ścieramy na tarce o dużych oczkach (jarzynowej). W misce mieszamy
mleko z przesianą przez sitko
mąką. Powstanie gęsta "papka". Dodajemy szczyptę
soli i startą
cukinię. Dla smaku możemy dodać posiekaną
cebulę (ale można pominąć ten krok). Całość dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu (moje smażyłam na
oleju) z dwóch stron do zarumienienia.
Sos pomidorowy ze świeżych
pomidorów:2
pomidory1 ząbek
czosnku1/4
cebuli2 listki
bazyliisól,
pieprz1/2 łyżeczki
octu balsamicznego1/2 łyżeczki
oliwy z oliwekPomidory zalewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i kroimy w kosteczkę. Wstawiamy do garnuszka z
oliwą z oliwek i
octem, gotujemy na małym ogniu.Na patelni podsmażamy drobno posiekaną
cebulkę i pokrojony w plasterki
czosnek. Dodajemy do
pomidorów, dodajemy
sól i
pieprz do smaku i listki
bazylii.Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie sos przecedzamy przez sitko, gotujemy kolejne 5 minut aż zgęstnieje. Polewamy nim placki. Smacznego :)