Wykonanie
Gołąbki – potrawa półmięsna z farszu zawiniętego w rolki z liści
białej kapusty głowiastej. Tradycyjnymi składnikami farszu są
mielone mięso wieprzowe i
ryż lub
kasza oraz dalsze dodatki, jak np.
cebula,
grzyby i
przyprawy. Ja farsz zrobiłam tradycyjny, ale zamiast liści
kapusty użyłam
cukini...Składniki dla 4 osób:4 małe
cukinie400 g
szynki wieprzowej QAFP (do zmielenia)szklanka gotowanego
ryżu1
jajko3 ząbki
czosnkumała
cebulapół litra gęstego
sosu pomidorowegooliwa z oliweksól,
pieprz do smaku
Cukinie umyć, odciąć im czapeczki, wydrążyć miąższ tworząc miseczki na farsz.
Szynkę wieprzową QAFP umyć, osuszyć i zmielić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
oliwie, ostudzić. W misce wymieszać
mięso,
ryż,
cebulę, wyciśnięty
czosnek i
jajko. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziać
cukinie i nakryć je kapelusikami. Ustawić je w wysmarowanym
oliwą naczyniu żaroodpornym, skropić
oliwą, podlać
sosem pomidorowym.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Zjadać w całości :)Smacznego!