ßßß Cookit - przepis na Dorada z grilla

Dorada z grilla

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
Dorada
2 całe dorady
sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 plasterki cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
Salsa
1 szklanka pokrojonych pomidorków koktajlowych (mogą być też zwykłe pomidory)
1 szklanka pokrojonego w kosteczkę arbuza
1 łyżka cebuli, pokrojonej w kosteczkę
1/3 łyżeczki pikantnej pasty z papryczek chilli (lub posiekanej papryczki chilli)
1 - 2 łyżki posiekanych listków mięty
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól morka i świeżo zmielony czarny pieprz
Dodatki: np. grillowana bagietka
Przygotowanie
Dorady naciąć nożem na podbrzuszu i usunąć wnętrzności ze środka. Dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wysmarować oliwą z oliwek. Do środka ryby włożyć po plasterku cytryny. Szczypce do grillowania ryb posmarować od środka oliwą lub olejem roślinnym, do środka włożyć rybę i grillować przez około 4 minuty z każdej strony.
Przygotować salsę pomidorowo - arbuzową: do miseczki włożyć pomidorki, arbuza, cebulę, pastę chilli i miętę. Dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać i wstawić do lodówki do czasu aż ryba będzie gotowa. Przed samym podaniem salsę doprawić solą morską.
Oczyścić rybę ze skóry, wyjąć filety i ułożyć je na talerzach, obok położyć grzanki. Skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, podawać z odsączoną z nadmiaru soków salsą pomidorowo - arbuzową.
Wskazówki
W wersji przepisu zgodnego z dietą PALEO nie podajemy bagietki.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owoce_morza/dorada/dorada_z_grilla/przepis.html