ßßß Cookit - przepis na Włoska sałatka z tuńczykiem i fasolą

Włoska sałatka z tuńczykiem i fasolą

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na popularną we Włoszech sałatkę z fasolą i tuńczykiem. Różne rodzaje strączkowych zapewnią sytość przez długi czas. Poza tym podobnie jak tuńczyk są zdrowe, a to najważniejsze :-) Sałatkę przygotowuje się w kilka minut, równie szybko jak kanapkę. Spokojnie można przygotować ją rano przed pracą lub szkołą, a podczas przerwy cieszyć się wyśmienitym daniem.
Składniki (4 porcje):
1 puszka białej fasoli
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka ciecierzycy
1 mała cebula, czerwona
1 słoik tuńczyka konserwowego (w sosie własnym lub oliwie) - ok. 250 g
12 cienkich kromek ciabatty lub bagietki
2 łyżki posiekanych listków mięty
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 cytryna
sól, świeżo zmielony czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek
1. Zawartość puszek opłukać pod zimną wodą i odsączyć. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Fasolę umieścić w misce razem z cebulą.
2. Dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, miętę, pietruszkę, tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i odstawić na bok.
3. Kromki pieczywa opiec z obu stron. Można to zrobić na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku.
4. Na talerzyki nałożyć sałatkę oraz po 3 kromki pieczywa.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2014/11/wloska-salatka-z-tunczykiem-i-fasola.html