Wykonanie
Zapraszam na popularną we Włoszech
sałatkę z
fasolą i
tuńczykiem. Różne rodzaje strączkowych zapewnią sytość przez długi czas. Poza tym podobnie jak
tuńczyk są zdrowe, a to najważniejsze :-)
Sałatkę przygotowuje się w kilka minut, równie szybko jak kanapkę. Spokojnie można przygotować ją rano przed pracą lub szkołą, a podczas przerwy cieszyć się wyśmienitym daniem.
Składniki (4 porcje):1 puszka
białej fasoli1 puszka
czerwonej fasoli1 puszka
ciecierzycy1 mała
cebula, czerwona1 słoik
tuńczyka konserwowego (w sosie własnym lub
oliwie) - ok. 250 g12 cienkich kromek ciabatty lub
bagietki2 łyżki posiekanych listków
mięty1 łyżka posiekanej
natki pietruszki1
cytrynasól, świeżo zmielony
czarny pieprz - do smaku
oliwa z oliwek1. Zawartość puszek opłukać pod zimną
wodą i odsączyć.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
Fasolę umieścić w misce razem z
cebulą.2. Dodać sok wyciśnięty z połowy
cytryny, 3 łyżki
oliwy z oliwek,
miętę,
pietruszkę,
tuńczyka. Doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać i odstawić na bok.3. Kromki
pieczywa opiec z obu stron. Można to zrobić na patelni grillowej, w tosterze lub piekarniku.4. Na talerzyki nałożyć
sałatkę oraz po 3 kromki
pieczywa.Smacznego :-)