ßßß Cookit - przepis na Ezme - turecka sałatka

Ezme - turecka sałatka

nazwa

Wykonanie

Odwiedziliśmy niedawno turecką restaurację. Jedliśmy między innymi ezme, czyli pyszną paprykowo - pomidorową sałatkę. Uświadomiłam sobie, że miałam ją już od dawna w planach, ale nigdy nie udało mi się jej zrobić. Sałatka którą nam podano była raczej łagodna, ja wolę wersję którą jedliśmy w Stambule, czyli mocno ostrą. Ostrość regulujcie dodając więcej lub mniej papryczki chili i harissy.Robiłam tę sałatkę na dwa sposoby. Raz kroiłam wszystkie składniki ręcznie, a za drugim razem ręcznie pokroiłam tylko pomidory, pozostałe siekałam w blenderze. Druga metoda szybsza i równie dobra. Pomidory chyba jednak lepiej kroić ręcznie - zależy nam na tym aby były w drobnych kawałkach ale nie zmiksowane. Do popijania obowiązkowo Ayran. Polecam!
składniki
4-5 pomidorów
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
1-2 papryczki chili lub jalapeno
1 łyżeczka harissy lub innej ostrej pasty paprykowej ( lub do smaku)
1 łyżka pasty pomidorowej
1/2 pęczka pietruszki
10 listków mięty
2 łyżki oliwy
1 łyżka melasy z granatów (opcjonalnie)
1 -2 łyżki soku z cytryn
sól
sumak
Antep Isot papryka - turecki czarny pieprz do smaku
przygotowanie
Cebulę bardzo drobno pokroić ( można w blenderze), wymieszać z harissą i pastą pomidorową. Odstawić na bok. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki zostawiając sam miąższ. Papryki pozbawić pestek. Pomidory pokroić w bardzo drobną kostkę, najlepiej ręcznie, papryczki, zioła jak najdrobniej posiekać - można w blenderze.
W misce wymieszać cebulę z pomidorami, papryczkami i ziołami. Oliwę wymieszać z melasą, sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem, sumakiem i tureckim pieprzem. Dodać do warzyw, wymieszać, doprawić harissą lub pastą paprykową jeżeli sałatka wydaje się nam mało ostra. Wstawić do lodówki, dobrze chłodzić przed podaniem. Podawać z pieczywem, najlepiej z płaskim, tureckim chlebkiem - lavaszem (klik). Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2016/03/ezme-turecka-saatka.html