ßßß Cookit - przepis na Ostre tadżin z rybą

Ostre tadżin z rybą

nazwa

Wykonanie

Autor: Rachel Lane, Ting Morris " Na ostro "
Składniki: na marynatę zwaną Szermulą
3 ząbki czosnku
2 małe ostre papryczki chili pokrojone po usunięciu nasion ( użyłam 1/2 sztuki )
15g świeżych liści kolendry
15 g świeżej zielonej pietruszki
60ml oliwy z oliwek
60ml świeżo wyciśniętego soku z cytryn
2 łyżeczki mielonej papryki ( użyłam słodkiej )
2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i obtaczamy w przygotowanej marynacie rybę przechowując ją przynajmniej 4 godz w lodówce.
Składniki: na resztę potrawy
grube steki z miecznika (180g każdy ) ja użyłam pstrąga
1 marchew pokrojona w kostkę
1 duża cebula pokrojona w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę ( użyłam zielonej i żółtej )
2 duże pomidory pokrojone w grube plastry
1 bakłażan pokrojony w dużą kostkę ( dodałam go od siebie )
1 łyżka oliwy z oliwek
1 puszka pomidorów ( dodałam od siebie )
90ml wody
opcjonalnie kumin
Cebulę podsmażyłam na łyżce oliwy z oliwek, dodałam bakłażana i podsmażałam ok 10 minut ciągle przewracając. Dodałam pomidory, papryki, marchew i na małym ogniu gotowałam do czasu aż bakłażan nie zmięknie. Doprawiłam całość solą, pieprzem i kuminem, położyłam na wierzch warzyw marynowaną rybę, na nią plastry pomidorów, oprószyłam nieco dodatkowym kuminem, przykryłam pokrywką i na małym ogniu dusiłam ok 30 minut. Wyłożyłam do miseczek najlepiej glinianych, ponieważ dłużej w nich utrzymuje się ciepło, posypałam zieleniną i podałam.
Smacznego:)
Dodaję do akcji:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2013/03/ostre-tadzin-z-ryba.html