Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
masło według uznania
cukier puder 2 łyżek stołowych
śmietanka 1 szklanek
truskawki 250 gramów
wanilia laska 1 sztuk
mleko 1 szklanek
migdały 100 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 120 gramów
masło 120 gramów
mąka 200 gramówWykonanie:
Migdały zalać wrzącą
wodą po 10 minutach odcedzić, obrać ze skórki i zemleć w maszynce.
Jajka umyć, oddzielić
białka.
Masło utrzeć; gdy uzyska konsystencję gęstej
śmietany , dodać
migdały oraz 120 gram
cukru i ucierać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wymieszać z ubitych na pianę
białkami i przesianą
mąką. Upiec w temperaturze 160-180 stopni C. Upiec z ciasta w tortownicy 2 placki (piec do momentu zrumienienia się ciasta).
Wanilię pokroić i utłuc z
cukrem 100g lub zemleć wraz z
cukrem w młynku, dodać do
żółtek, utrzeć. Przesianą
mąkę 1łyżka,rozprowadzić kilkoma łyżkami
mleka. Pozostałe
mleko zagotować, do wrzątku wlać
mąkę mieszając, gdy zgęstnieje, odstawić, natychmiast połączyć z utartymi
żółtkami i ubijać w naczyniu ustawionym na zmniejszonym do minimum ogniu. Uważać,by masa zgotowała się. Gdy zgęstnieje, odstawić, wystudzić. Zimny krem nałożyć na
serca. , przykryć drugim .
Śmietanę oziębić w lodówce , a następnie ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier puder. Ubitym kremem przykryć powierzchnię
tortu i obłożyć umytymi i oczyszczonymi z szypułek
truskawkami.Uwagi:Boki torcika można ozdobić
orzechami,
bakaliami, wiórkami ,
migdałami,
owocami itp.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: