ßßß Cookit - przepis na Torcik serce

Torcik serce

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masło według uznania
cukier puder 2 łyżek stołowych
śmietanka 1 szklanek
truskawki 250 gramów
wanilia laska 1 sztuk
mleko 1 szklanek
migdały 100 gramów
jajka 4 sztuk
cukier 120 gramów
masło 120 gramów
mąka 200 gramów
Wykonanie:
Migdały zalać wrzącą wodą po 10 minutach odcedzić, obrać ze skórki i zemleć w maszynce. Jajka umyć, oddzielić białka. Masło utrzeć; gdy uzyska konsystencję gęstej śmietany , dodać migdały oraz 120 gram cukru i ucierać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie wymieszać z ubitych na pianę białkami i przesianą mąką. Upiec w temperaturze 160-180 stopni C. Upiec z ciasta w tortownicy 2 placki (piec do momentu zrumienienia się ciasta). Wanilię pokroić i utłuc z cukrem 100g lub zemleć wraz z cukrem w młynku, dodać do żółtek, utrzeć. Przesianą mąkę 1łyżka,rozprowadzić kilkoma łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać mąkę mieszając, gdy zgęstnieje, odstawić, natychmiast połączyć z utartymi żółtkami i ubijać w naczyniu ustawionym na zmniejszonym do minimum ogniu. Uważać,by masa zgotowała się. Gdy zgęstnieje, odstawić, wystudzić. Zimny krem nałożyć na serca. , przykryć drugim . Śmietanę oziębić w lodówce , a następnie ubić na pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitym kremem przykryć powierzchnię tortu i obłożyć umytymi i oczyszczonymi z szypułek truskawkami.
Uwagi:
Boki torcika można ozdobić orzechami, bakaliami, wiórkami , migdałami, owocami itp.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/6920/Torcik-serce