Wykonanie
Sezon na
dynię w pełni. Dla odmiany od pierogów, zup i tym podobnych zapraszam na tartęna słodko. Przepis według Jamiego Oliviera jest banalnie prosty, ale zachwyci każdego :-) Do farszu można wedle uznania dodać też startą skórkę z
pomarańczy albo
sok z cytryny.Składniki na ciasto-250 g
mąki tortowej-125 g zimnego
masła-50 g
cukru pudru-1 duże
jajko-2 łyżki
mlekanadzienie-500 g obranej dyni (ja użyłam hokkaido)-500 ml tłustego
mleka-200 g
cukru-
laska wanilii lub esencja waniliowa-2 duże
jajkaPrzygotowaniePrzygotować kruche ciasto.
Mąkę i
cukier puder przesiać do miski, dodać pokrojone w kostkę
masło. Całość zagnieść do momentu uzyskania konsystencji kruszonki. Dodać
mleko. Całość zagnieść. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na pół godziny.Po 30 minutach ciasto wyjąć. Wylepić nim wysmarowaną tłuszczem blachę. Ponakłuwać widelcem i ponownie odstawić do lodówki na kolejne 30 minut.
Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka. Dodać
cukier,
wanilię i
mleko. Zagotować. Zmniejszyć ogień i podgotować
dynię do miękkości. Przestudzić.Piekarnik nagrzać do 180st. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać obciążniki (lub. np. ziarna
grochu). Podpiec przez 15 minut. Po tym czasie usunąć obciążniki i piec przez kolejne 15 minut.
Dynię zmiksować blenderem. Dodać
jajka, ponownie zmiksować.Masę
dyniową wylać na ciasto. Piec ok 35-45 minut w temperaturze 160st. do ścięcia się masy. Powinna być sztywna ale sprężysta.
Smacznego! :-)